5 tips om mindfulness toe te passen in je leven
Mindfulness. Een begrip waar je de laatste tijd veel over hoort, maar waarmee je zelf misschien nog niet mee aan de slag bent gegaan. Want waarom zou je hier iets mee moeten doen? En vooral ook, hoe dan? Er zijn eindeloze manieren om meer mindful te leven, meer bewust te leven, maar het belangrijkste is dat het bij jou en je levensstijl past. Vandaag delen we hier 5 simpele tips om mindfulness in jouw leven toe te passen.
Wat is mindfulness?
Voordat we in alle praktische tips duiken is het belangrijk om een helder begrip te hebben van wat mindfulness nou eigenlijk precies is. Het begrip mindfulness komt oorspronkelijk uit het boeddhisme en is erop gericht om te kunnen leven met al je gedachten, onrust en fysieke (on)gemakken, zonder meteen in de actie te gaan. Het gaat dus om het waarnemen en accepteren van alles wat er gebeurd en daar niet meteen op te willen handelen. Dit zorgt, na wellicht wat oefening, voor meer rust, ontspanning en een veel bewuster leven. Meer in het moment zijn en genieten van alles wat er is.
Zoek de stilte op
Een hele simpele tip die toch in de praktijk niet altijd zo simpel is, is om wat vaker de stilte op te zoeken. En nee, hiervoor hoef je echt niet meteen een stilteretraite te doen. Je kunt ook thuis eens geen tv of muziek aanzetten. Of een wandeling maken zonder mobiele telefoon in je hand of muziek in je oren.
Wees offline
Voortbordurend op het vorige punt is het ook heel gezond, en mindful, om je telefoon eens weg te leggen, je laptop uit te zetten en lekker onbereikbaar te zijn. Je hoeft, en nog belangrijker, je kunt niet altijd bereikbaar zijn en ‘aan’ staan. Je telefoon is een enorme stoorzender in je rust en zorgt ervoor dat je gedachten continu blijven rondspoken. Om die monkeymind eens tot rust te brengen en niet meteen te handelen op alles wat je te binnen schiet is het heel goed om voldoende tijd offline te zijn. Sommige mensen zijn zelfs 1 dag in de week onbereikbaar. Je hoeft daar natuurlijk niet mee te beginnen, maar start eens simpel met bijvoorbeeld 2 uur per week.
Wandel je zen
Wandelen is niet alleen gezond, het is ook ontzettend goed voor ons koppie. Tijdens het wandelen gaan je gedachten gewoon door, soms bewust en soms onbewust. Maar omdat je fysiek met een andere activiteit bezig bent is het veel makkelijker om je gedachten gewoon te laten en hier niet meteen iets mee te willen. Bovendien is wandelen heel goed voor je (onbewuste) creatieve proces. Dus als je een idee moet bedenken of uitdenken, werkt wandelen ook super. In de buitenlucht zijn is ook heel fijn om tot rust te komen en uit je ‘doe’ modus te komen.
Mediteren kun je leren
Deze laatste tip ligt erg voor de hand en wordt ook bijna altijd geassocieerd met mindfulness. Toch is het niet 1-op-1 hetzelfde, maar wel heel doeltreffend voor meer rust en een heldere geest. Mediteren is één van de meest simpele en toch meest lastige manieren om je gedachten en lichaam tot rust te brengen en te zorgen voor meer ontspanning, effectiviteit en simpelweg een betere gezondheid. Ciska probeerde eerder 30 dagen lang mediteren uit, je kunt HIER zien hoe dat ging en wat zij ervan vond. Als je zelf wilt beginnen met mediteren, start dan met maar een paar minuten per dag. Als je dat goed afgaat, kun je steeds wat langer blijven zitten. Leg de lat vooral niet te hoog als je net begint en bedenk dat het beter is om elke dag 3 minuten te mediteren, dan 2 dagen 20 minuten en je het vervolgens niet volhoudt.
Check-in
Wat wij leerden van hoofdredacteur van Women’s Health Milou Turpijn (bekijk het gesprek dat Ciska met haar had HIER) is om twee keer per dag even bij jezelf in te checken om te voelen hoe het met je gaat. Doe dit ‘s ochtends een keer en halverwege de dag om te checken hoe je je voelt en waar je behoefte aan hebt. Is dat lekker vol gas doorpakken of voel je je eigenlijk helemaal leeg en heb je vooral behoefte aan rust of weer opladen? Het kan van alles zijn, en probeer dat dan ook echt te doen.
Je kunt dit doen door even twee minuutjes met je ogen gesloten te gaan zitten, een paar keer goed in- en uitademen en daarna te voelen. Hoe voelt je lijf? Hoe voelt je hoofd? Waar heb je zin in? Waar heb je geen zin in? Wat heb je nu nodig? Je zal merken hoeveel wijsheid je lichaam in zich heeft en dat het je van alles probeert te vertellen. Nu is het nog zaak om te luisteren.