Omarm je volledige zelf voor succes

In de podcast van deze week is het dan eindelijk tijd om jullie mee te nemen in mijn ondernemersverhaal. Ik had nooit de droom om te gaan ondernemen. Het kwam totaal niet in mij op dat ondernemen voor mij een passende optie zou zijn en iets is waar ik ‘mijzelf’ helemaal in kwijt kan. Mijn avontuur als ondernemer kent ups and downs en geloof me, ik heb flink moeten zoeken. Toch zou ik het nu echt niet anders meer willen. 

Mijn loopbaan voor het ondernemen

Na mijn studie Communicatie Management in 2009 ben ik op de marketingafdeling van C&A gaan werken. Als tiener wilde ik heel graag iets doen met mode. Shoppen en kleding was mijn uitlaatklap en echt de manier om mijn creativiteit te gebruiken. De job bij C&A was voor mij een mooie kans om mijn studie te combineren met retail en mode. Na 3,5 jaar stapte ik over naar een ander bedrijf waar ik op de Learning & Development afdeling terecht kwam. Een ontzettende leuke functie waar ik een kant van mijzelf leerde kennen die ik eerder nog niet ontdekt had.

Ik bleek een enorme passie en liefde te hebben voor mensen en hun ontwikkeling. Op die afdeling werden jonge high potionals opgeleid en getraind om in de toekomst het bedrijf te kunnen leiden. Ik vond het geweldig om die mensen te mogen helpen en een leerprogramma voor ze te ontwikkelen. Alhoewel ik veel mocht reizen en de baan heel leuk vond, paste het bedrijf en de context van de baan toch niet echt bij mij.

In 2015 raakte ik overspannen. Ik werkte vier dagen, reisde veel, was en ben ontzettend ambitieus en ging altijd voor de volle 100% voor mijn werk en mijn doelen. Ondertussen volgde ik op mijn vrije dag een mode styling opleiding en draaide ik producties voor het tijdschrift Libelle naast mijn drukke baan. We kochten ons eerste klushuis en ook daar ging een hoop energie naar toe. Je voelt het al aankomen; op een gegeven moment was het gewoon echt klaar. Ik kon gewoon niet meer. Ik ervoer continu een innerlijke strijd om dingen anders te moeten doen dan waar ik heel erg in geloof.

Een hele diepe, donkere put

De eerste 7 weken ben ik volledig thuis geweest en voelde me heel erg eenzaam. Depressief ben ik niet geweest maar ik weet nog heel goed dat het echt voelde alsof ik in een hele diepe put zat en alles zwart was om mij heen. Als ik in naar boven keek zag ik het zonlicht van de gewone wereld en zag ik iedereen die ik lief had of heb voorbij lopen en doorgaan met leven. Maar ik zat daar in mijn eentje in die put en ik kwam daar gewoon niet uit. Alhoewel die periode heel zwaar was heeft het gelukkig maar kort geduurd. In die tijd las ik veel, dacht ik veel na en had ik gesprekken met mijn omgeving. Veel meer mensen bleken met de ‘wat wil ik nou?’ vraag te worstelen. Ik wist zeker dat teruggaan naar mijn baan en de draad weer oppakken niet meer zou kloppen, maar wat wil ik dan wel?

I am Groots werd geboren

En juist vanuit de ‘wat wil ik nou?’-vraag werd I am Groots geboren. Door de gesprekken die ik met mijn omgeving had merkte ik dat mensen van mijn leeftijd, maar ook veel ouder dan ik, ook met die vraag aan het worstelen waren. ‘Wat geeft mij plezier?’ ‘Hoe wil ik mijn leven inrichten?’ En waar wil ik mijn tijd aan besteden?’

Mijn eerste concept met I am Groots was dan ook andere mensen helpen met het vinden van antwoorden op die vraag. Ik voelde mij geroepen door die vraag en was natuurlijk zelf ook die hele periode bezig geweest met het antwoord vinden op die vraag. Mensen helpen groeien, inzichten krijgen, hun talenten ontdekken en daar vervolgens iets mee doen. Dat werd I am Groots. Vanuit totale naïviteit en onwetendheid begon ik enthousiast  met I am Groots. In het najaar van 2015 begon dit idee te borrelen. In het voorjaar van 2016 ben ik echt de eerste stappen gaan zetten, heb ik mijn baan opgezegd en schreef ik mij in de zomer in bij de KvK.

Toen begon het past echt. Ik moest ineens geld gaan verdienen, mijn diensten gaan aanbieden, een website maken en alles doen waarvan ik toen dacht dat het bij het ondernemerschap hoorde. In augustus 2016 was mijn eerste ‘event’. Ik gaf een wandelcoaching ochtend voor een aantal mensen die uit mijn eigen netwerk kwamen. Ik vond het geweldig. Een kaartje kost 75 euro en dat ik een paar honderd euro zelf had verdiend gaf zo een enorme kick. Zo’n gevoel had ik nooit eerder gehad in loondienst.

Goed zijn in je vak is iets anders dan goed ondernemen

Toen ik begon met ondernemen had ik 2.000 euro op mijn spaarrekening. Maar ik voelde heel sterk; het is echt nu of nooit. Ik ga het gewoon proberen en kan altijd nog bij de Albert Heijn gaan werken. Ik had werkelijk geen idee hoe verder. Ik wilde graag nog een keer zo een wandelsessie geven maar er gebeurde helemaal niets. Het idee van 1-op-1 coaching begon te spelen en daar heb ik mij toen op gefocust. Dat ging redelijk, ik had een paar klanten. Maar het was niet genoeg. Ik kon er nog niet van leven. Terwijl ik dat zo graag wilde, want die vrijheid die ik had door te werken vanuit mijn energie wanneer dat voor mij het beste voelde, werkte voor mij zo fijn. Het hielp enorm in de herstel van mijn burn out.

Ik begon er wat klussen naast te doen vanuit mijn communicatie vak en kon zo mijzelf miniaal uitbetalen. Kerst 2017 was ik nog steeds op dezelfde plek en kon ik maar net aan rondkomen. Het ging wringen; ‘Is dit dan het ondernemerschap?’ Ik leerde veel, maar alles was nog steeds afhankelijk van klussen voor externe partijen. Ik voelde aan alles dat het ook anders kon. In die tijd las ik enorm veel boeken en keek ik webinars om maar meer te leren over ondernemerschap. Maar die gratis webinars zorgen er niet voor dat je omzet verdubbelt of je een goede ondernemer wordt. Ik gaf mijzelf die week rond Kerst vrij, want inmiddels zat ik door alle spanning weer tegen die burn out aan. De inspiratie was er helemaal uit en ik was onwijs moe. Enorm schrikken, want ik wist dat als ik zo door zou gaan ik weer onderuit zou gaan. En dit keer zonder het vangnet van een vaste baan met vast contract.

Alle vrijheid

Ondernemen vanuit de rust en de vrijheid is wat ik enorm graag wilde. Ik wilde ondernemen vanuit vertrouwen, met veel meer gemak. Ik wilde leren wat ik daarvoor moest doen. Hoe ik meer geld kon verdienen met het werken voor de leukste klanten. Op dat punt besloot ik met mijn eerste business coach te gaan werken. Het liefst deed ik het zo graag zelf, toch had ik starten met een business coach, achteraf gezien, zoveel eerder ‘moeten’ doen. Voor 5500 euro kreeg ik een half jaar begeleiding en leerde ik onwijs veel over het ondernemerschap. Het was echt een business traject en gericht op verdienmodellen, zichtbaarheid, marketing, sales, een goed aanbod creëren, klanten ‘krijgen’ en gaan staan voor je waarden. Dit traject heeft mij absoluut een betere ondernemer gemaakt. Aan het einde van dat traject was mijn bedrijf enorm gegroeid en toch begon het opnieuw te wringen. Ik had heel veel geleerd, maar volgde toch nog steeds het ‘systeem’ en de trucjes van een ander. Het voelde nog niet helemaal van mij. Nu was het tijd om het echt op mijn manier te gaan doen.

Volg je instinct en je hart

Nu kende ik de trucjes, theorieën en concepten. Toch voelde mijn bedrijf niet meer helemaal van mij. De dienst die ik aanbood was goed en liep goed, maar toch voelde ik dat mijn ei er niet helemaal in kwijt kon. Er miste nog iets.

In 2019 ben ik met een andere business coach in zee gegaan. Ik wilde leren ondernemen vanuit mezelf en mijn voorwaarden. Ik wilde een aanbod creëren waarin ik alles van mijzelf kon stoppen, zodat ik er nog meer plezier uit kon halen en de klanten nog beter zouden passen. Het traject wat ik ben gaan volgen ging niet perse over business, maar heel erg over in contact komen met je intuïtie en daar vanuit werken. Leren om in contact te komen met je spirituele kant en ontdekken wat voor een enorme waarde daar inzit.

Uiteindelijk is toen ergens in dat traject alles op zijn plek gevallen en is het eindelijk geworden wat ik nu doe. Dit traject gaf een richting naar wat ik nu doe en heeft ervoor gezorgd dat ik beter kon plaatsen wat ik precies wilde aanbieden. Ik leerde hoe ondernemen en werken vanuit mijn voorwaarden eruit ziet.

Het afgelopen jaar, de ontwikkeling van jezelf en je bedrijf is natuurlijk een on-going process, is er steeds meer helder geworden wat ik doe, wat de ‘ingrediënten’ zijn en hoe ik andere daarmee kan helpen. Tot op de dag van vandaag vallen er nog steeds hele mooie kwartjes, door de interactie met klanten, met volgers op social media en nu ook dankzij het werken met mijn team. Dingen beginnen nu echt te kloppen en op zijn plek te vallen. Dat is een proces. Een proces wat nooit klaar is, en waar ik plezier in heb.

Hieronder kan je luisteren naar een nog uitgebreidere versie van mijn ondernemersverhaal:

Volg me ook op instagram voor meer inspiratie en behind the scenes:

@ciska_iamgroots

Beluister de aflevering ook op iTunes en abonneer je op de I am Groots Podcast. Zo mis je geen enkele aflevering meer.
Beluister hier de aflevering op Spotify of vind ‘m op YouTube.

No Comments
Post a Comment