In de podcast van deze week deel ik hoe je je sales skills vergroot. Afgelopen week werd ik getriggerd door een mailtje die ik kreeg. De mail was aan de brutale kant en op een manier hoe je het eigenlijk niet zou willen moeten doen. Daarin gaat het eigenlijk niet eens perse om die mail maar wat er vervolgens met mij gebeurde. De manier hoe jij, als ondernemer verkoopt, heeft echt invloed op hoe jouw klanten het ervaren. 

Sales is voor veel ondernemers echt een ding. Spannend, vermoeiend en ongemakkelijk. Bij uitstek steken er ook maar al te vaak belemmerende gedachtes de kop op. Zelf heb ik voor mijn ondernemerschap nooit iets gedaan met verkopen en ben ik ook niet perse een geboren verkoper. Vaak was ik bezig met wat mensen van me vonden en dat ik vooral niet teveel mocht pushen. Lief en voorzichtig. Tijdens de trajecten die ik zelf ook heb doorlopen, waar ik trouwens vorige week een podcast over heb opgenomen, leerde ik over verkopen en hoe je dit op een fijne manier kan doen.

Wanneer we als ondernemers moeten gaan verkopen, gebeurt er bij veel van ons ineens van alles. We vinden, denken en voelen een hele hoop. Vooral spanning en druk want die potentiële klant moet wel ja zeggen. Er zijn echt manieren hoe je dit kan omdraaien, hoe je anders kunt gaan kijken naar sales en het zelfs leuk kan gaan vinden.

Sales vanuit tekort

Ik kan me nog zo goed herinneren hoe ik mij, zonder aangeleerde sales skills, in het begin voelde tijdens intake en verkoopgesprekken. De ‘oh, ik hoop echt dat jij nu ja gaat zeggen’-gedachten was er vaak, want ik wilde graag extra klanten.

Ten eerste komt die gedachte vanuit tekort. Je bent dan heel erg gefocust op ‘als deze persoon nu ja zegt, dan ben ik weer even oké en is er weer omzet’. Vanuit die tekort-mindset gaat het sowieso heel lastig worden en bovendien ook niet leuk. Probeer het los te laten dat die persoon ‘ja’ moet zeggen en bekijk het breder. Als jij het niet bent, dan is er iemand is. ‘It’s this or something better’ zoals Gabby Bernstein zo mooi zegt.

Je komt iets brengen

En ten tweede, en dat is echt de belangrijkste manier om anders naar sales te kijken, je komt niet iets HALEN maar je komt iets BRENGEN. Jij, als healer, coach, therapeut enz., hebt een oplossing voor het probleem van de ander. Jij komt helpen in plaats van dat jij iemand anders iets afhandig komt maken. Dit heeft voor mij mijn hele kijk op sales veranderd. Ik kom daar niet om geld te halen. Ik doe niet een verkoopgesprek, zodat ik weer geld heb verdient. Ik kom daar omdat ik geloof dat ik een oplossing heb waar de ander mee geholpen is. Het is aan de ander of die dat accepteert, of die klaar is om het probleem op te lossen en of die dat ook wilt. Ja of nee. Take it or leave it. Bedenk dat jij een geweldig oplossing hebt, dat je weet dat het werkt en dat het is aan hun of ze het willen of niet.

Mijn kijk op verkopen is hierdoor 180 graden te gedraaid. Financiën is ook niet de eerste drive waarom ik doe wat ik doe. Ik vind het geweldig om geld te verdienen. Begrijp me niet verkeerd; ik hou van geld, ik hou ook van veel geld. Maar mijn bedrijf bestaat niet omdat ik alleen maar heel veel geld wil verdienen. Mijn bedrijf bestaat en is ook ontstaan omdat ik andere mensen wil helpen. Natuurlijk gaat verkopen om geld zodat jij je geld verdient. Maar het gaat er ook om dat jij je dienst kan leveren en dus een oplossing komt brengen. Probeer het verkopen los te koppelen van geld en al helemaal van een bepaald te kort wat je voelt. Het is aan de ander om jouw oplossing aan te grijpen.

Ongemak is voelbaar

Ik heb de afgelopen jaren zelf ook aantal keer gesprekken gevoerd waarbij ik opzoek was naar iets of bijvoorbeeld deelnemer was van een webinar. Ik merkte wel eens dat de aanbieder heel ongemakkelijk werd, zodra er bij het verkoopstuk aangekomen was. De workshop of masterclass was super fijn en relaxt maar meer naar het einde toe, wanneer er een aanbod of upsell werd gedaan, voelde je gewoon dat er een soort ongemak of druk op kwam. Dat is precies wat er gebeurt als je vanuit een tekort-mindset werkt en de overtuiging hebt ‘oh, ik kom nu iets bij jouw halen’. Je bent zo gefocust op de ‘go’ en dus geld krijgen in plaats van de focus leggen op de geweldige oplossing die jij te bieden hebt.

Leiderschap onmisbaar tijdens sales

Als je vanuit de ‘ik kom iets halen’-overtuiging bezig ben met sales, stel je je waarschijnlijk ook heel voorzichtig en afwachtend op in het verkoopproces. Dat is precies wat je niet moet doen. Verkopen is het moment en het bewijs van jouw leiderschap. Leiderschap betekent namelijk ook dat jij heel erg staat en heel erg gelooft in wat je doet, in wat je aanbiedt. Dat je daar echt voor durft te staan en durft te zeggen ‘Dit is wat het oplost en oplevert en als ik jou was zou ik dit aanpakken’. Dat is leiderschap. Leiderschap is niet; ‘Naja, ik heb hier iets. Misschien dat het iets voor je is. Kijk maar even, denk er maar even over na en dan hoor ik ooit wel weer is een keer van je.’. Dat is wat er gebeurt wanneer je je toch nog onzeker voelt in het verkoopproces. Wanneer je focust op het halen, inplaats van iets brengen.

Leiderschap tonen zit in heel veel dingen in het verkoopproces. Het begint er al mee dat jij de masterclass, het gesprek etc. moet leiden. Jij bent in de lead, in de controle van het gesprek. Jij weet wat je van de ander wilt weten en welke dingen belangrijk zijn om te bespreken om het commitment van de ander te peilen. Jij bepaalt hoe het gesprek loopt. Dat betekent niet dat jij alleen maar aan het woord bent, het betekent dat jij heel duidelijk weet hoe je zo een gesprek kunt dirigeren. Weten welke vragen je absoluut moet stellen, wat voor jouw tekenen zijn dat iemand wel of niet een goede klant voor jou zou zijn, wanneer je wel of niet het aanbod zou willen doen, wanneer je wel of niet graag met iemand wilt werken. Je hoeft niet zomaar met iedereen te werken. Je mag ook kritisch zijn en jezelf afvragen of het past en of je er ook plezier uit kan halen. Heb ik ook echt de oplossing voor wat deze persoon zoekt?

Het aanbod doen is ook leiderschap. Wees in de lead van dat proces en ook van het vervolg proces. Wanneer jij je aanbod doet en iemand zegt ‘ja interessant, ga ik eens even over nadeken’. Vraag dan door. Wat vind je interessant? Waar moet je over nadeken? Waar zit je twijfel? Jij bent in de lead voor een gevolg. Ook als iemand zegt er nog even een nachtje over te willen slapen. Stel een moment voor voor terugkoppeling. Dat is leiderschap en dat heb je nodig in de verkoopgesprekken.

Ook tijdens het delen van voorwaardes en overige informatie, wees vooral heel duidelijk en toon leiderschap. Neem je stampunt in en vertel hoe het werkt. Wees niet heel voorzichtig om jouw manier van werken en voorwaarden neer te leggen. Mensen waarderen duidelijkheid.

No matter what, it’s all good

Last but not least, wees onthecht van het resultaat. Wanneer jij een sales gesprek voert of een webinar geeft, zorg dat jij niet al jouw gevoel van succes af laat hangen van dat ene gesprek of hoeveel mensen kopen na de webinar. Zet de intentie dat je een leuk verkoopgesprek wilt voeren of waardevolle webinar wilt geven. Wat daar dan uitkomt is allemaal oké. Als je vanuit je missie onderneemt wil je mensen helpen. En of dat er nou één is of 500, per definitie help je mensen. Dat is waar je het voor doet en focus daar dus ook op. ‘Al kan ik met dit webinar maar één iemand een mooi inzicht geven of klaar is om in het programma te stappen, dan is het al geweldig.’.

Hang je gevoel van eigenwaarde, trots en vertrouwen niet op aan dat ene gesprek, die ene webinar of mail. Je bent een geweldig mooi, lief, succes- en talentvol mens. No matter what. Als iemand geen ja zegt, it’s all good. Als iemand er niet klaar voor is, it’s all good. Het is allemaal goed en focus niet teveel op de uitkomst. Alles wat er uit komt is goed.

Hieronder kan je luisteren naar nog meer manieren om je sales skills te vergroten: 

Volg me ook op instagram voor meer inspiratie en behind the scenes:

@ciska_iamgroots

Beluister de aflevering ook op iTunes en abonneer je op de I am Groots Podcast. Zo mis je geen enkele aflevering meer.
Beluister hier de aflevering op Spotify of vind ‘m op YouTube.

No Comments
Post a Comment