Waarom zichtbaar zijn je gaat helpen een succesvol bedrijf te bouwen

In de podcast van deze week interview ik Anne van AnneKirsten over haar geweldige ondernemersreis (naar je innerlijke stem). Anne was een half jaar geleden, toen ze bij mij begon met het VIP-traject, heel erg aan het zoeken. ‘Ik wil ondernemen, en ik heb ook ergens wel redelijk een idee wat, maar hoe dat er precies uitziet weet ik nog niet. Ik weet niet hoe mijn diensten er dan uit moeten zien, wat voor aanbod ik mag neerleggen en hoe ik daar klanten voor kan krijgen.’ Na een bijzonder 1-op-1 VIP-traject heeft ze nu, 6 maanden later, een fantastisch concept staan wat zo enorm goed werkt. En dat mag de wereld weten.

Anne heeft sinds een jaar haar eigen bedrijf; AnneKirsten. Vanaf het begin af aan wist Anne dat zij echt iets heeft met schrijven. Maar hoe dat vorm te geven en hoe ze daarmee ook andere kan helpen, was een zoektocht. Na een hele bijzondere, soms geweldige en soms hele stomme ontdekkingstocht, is zij er achter gekomen hoe je kunt schrijven vanuit je innerlijke stem. Ze deed dat eerst vooral voor haar zelf, maar ontdekte gaandeweg ook hoe ze dat kan leren aan anderen. Dat zet ze nu in om andere ondernemende vrouwen te helpen. Door hen naar hun plek van rust en stilte te brengen door geleide meditaties, die zij zelf inspreekt, geeft ze vrouwen de mogelijkheid daar hun eigen innerlijke stem goed te kunnen horen of te versterken. Vanuit die plek kunnen ze antwoorden krijgen op de vragen waar ze mee rond lopen en ook door krijgen welke stappen ze mogen gaan zetten in hun bedrijf.

Belang van je innerlijke stem 

Heel herkenbaar is dat Anne vertelt dat ze heel lang zoekende is geweest en dat ze vooral buiten zichzelf zocht met online trainingen en de hulp van psychologen. ‘Maar een ander weet niet wat goed voor mij is. Natuurlijk kan je van een ander iets leren, wat je kan helpen daarachter te komen. Maar vanuit die innerlijke stem ben ik er uiteindelijk achter gekomen wat echt goed voor mij is. Waar word ik echt blij van.’

Anne werkt vaak met een vraag of een startzin, zoals ze dat noemt, om zo antwoord te kunnen krijgen vanuit je innerlijke stem. Dus niet vanuit je hoofd maar vanuit je onderbewuste, je innerlijke stem. Daar kom je door meditatie.

Wanneer je leeft vanuit je innerlijke stem, klopt het bij wie je bent. ‘Toen ik begon met ondernemen heb ik alles de revue laten passeren. Maar eigenlijk mag het heel eenvoudig zijn en mag je ook echt doen wat je heel erg leuk vind. Als het voelt als ‘met twee vingers in je neus’ zit je goed, dat is een beetje de insteek. Dat maakt je leven en je bedrijf zoveel makkelijker. Maar je kan het ook perfect inzetten voor het schrijven van stukken voor je website of een blog. Als je schrijft vanuit die innerlijkestem, dan komt de echte jij over.’

Werken met je innerlijke stem

‘Door elke dag te schrijven en te mediteren, lukt het om te werken met je innerlijke stem’, vertelt Anne. ‘Na het mediteren pak ik altijd een kaart op gevoel en ga ik, zonder te kijken in het begeleidend boekje, schrijven wat deze kaart voor mij betekent. Dat werkt vaak heel verhelderend. Alles wat je nodig hebt zit in je en door het schrijven kan je dat naar boven halen. Dat kan je voor jezelf inzetten maar ook voor je bedrijf.’

Het proces naar een bedrijf

Anne had bedacht vanuit haar hoofd dat het ingewikkelder moest. Dat alleen dat schrijven te makkelijk was. Dat dat onmogelijk een bedrijf kon zijn. ‘Als maatschappelijk werker met tien jaar ervaring in de gezondheidszorg, was ik heel erg in de coach-hoek aan het zoeken. Dat moet het zijn, want ik ben maatschappelijk werker. Ik liep steeds in cirkels met betrekking tot dat wel of niet 1-op-1 gaan coachen.’

Uiteindelijk zijn er tijdens het VIP-traject verschillende mogelijke trajecten voorbij gekomen, die nu onderdeel gaan worden van wat ze in de kern aanbiedt. Eigenlijk was het te antwoord op wat Anne zocht zo dichtbij, ‘right in your face’, waardoor het onzichtbaar was. ‘Ik bleef continu denken dat het moeilijker moest, omdat ik dacht dat dat erbij hoorde maar vooral omdat ik dacht dat het onderdeel van mij was. Ik ben er de afgelopen jaren achter ben gekomen dat ik dat idee zelf ontwikkeld heb als overlevingsmechanisme. Ik word eigenlijk heel gelukkig van eenvoud en geen gedoe.’

Ontdekken van je talent

Werken vanuit je zone of genius is iets wat ik vaak toepas in de trajecten. En toch lijkt dat meestal te makkelijk en zelfs niet haalbaar. Anne: ‘Als je echt je talent ontdekt, voel je dat niet zo omdat het je zo makkelijk afgaat. Dus eigenlijk te makkelijk. Terwijl dat precies is waar je moet ‘zoeken’. Ik hoef niet weken van te voren voor te bereiden. Ik begin zelf voor een sessie met mediteren en het trekken van kaarten, schrijf van daar uit schrijfoefeningen op wat passend voelt voor de avond. Natuurlijk vindt mijn hoofd er dan ook van alles van. Maar uiteindelijk komt het toch zo mooi bij elkaar en klopt het gewoon. Ik ga er nu gaande weg meer op vertrouwen dat wat ik bedenk of wat ik voel, het juiste is.’

Past dit bij mij?

Als mens maar juist ook als ondernemer is het zo belangrijk om terug bij jezelf te komen. Natuurlijk kan je brainstormen of advies vragen maar het is belangrijk dat je altijd blijft afvragen of dat ook bij jou past. Anne heeft hier twee fijne tips voor:

  1. Heel goed voor jezelf zorgen. Door te wandelen of te mediteren bijvoorbeeld. Ze volgt dan heel erg haar gevoel om te doen wat goed voor haar is. Vanuit die rust die je creëert, lukt het beter om de connectie met je innerlijke stem te maken en dus beter te voelen of iets bij je past.
  2. Daarna gaat ze flow-schrijven nadat ze een meditatie heeft gedaan. Dus schrijven zonder spelfouten eruit te halen aan een stuk door schrijven. Meestal begint ze dan met het opschrijven van een startzin en gaat ze na die meditatie daar op door flow-schrijven.

En waarom ondernemen?

Anne had altijd een vaag vermoeden dat ze ooit wilde gaan ondernemen. Nadat ze ziek werd, is ze bij haar werk weggegaan. Toen voelde ze heel duidelijk; ‘Ik moet voor mijzelf gaan beginnen want wat ik wil, dat bestaat niet in loondienst. Ik werd niet gelukkig van het 9 tot 5 werken en dat het op dat moment ook moet. Het kwam eerder dan ik had gedacht maar het past zoveel beter bij mij dan in loondienst zijn.’

De dingen die ze bedenkt, daar kan ze nu gelijk iets mee. ‘Ik hoef niet in een baan te passen maar kan precies voelen wat helemaal bij mij past en dat breng ik dan naar buiten. ‘s Ochtends voelen waar je behoefte aan hebt en dat gaan doen, dat is onwijs fijn.’

Benieuwd geworden?

Anne geeft inmiddels ‘online-live’ workshops en gaat ook trajecten aanbieden. ‘We komen voor een bepaalde periode iedere maand bij elkaar met een groep van zes vrouwen waarbij we elkaar gewoon allemaal kunnen zien en horen. Ieder maand heeft een thema die afgestemd is op de groep. We beginnen dan altijd vanuit dat thema met een meditatie en een schrijfoefening, delen de uitkomsten met elkaar en gaan daarna kijken welke stap je dan mag gaan maken of waar je aandacht aan mag geven.’

Naast de workshops en het traject biedt ze ook twee cursussen aan en maakt ze ook op maat gemaakte mediaties en schrijfoefeningen die afgestemd zijn op jouw energie.

Voor nog meer inspiratie en het hele gesprek luister hieronder naar het gesprek dat ik met Anne had. 

Volg me ook op instagram voor meer inspiratie en behind the scenes:

@ciska_iamgroots

Beluister de aflevering ook op iTunes en abonneer je op de I am Groots Podcast. Zo mis je geen enkele aflevering meer.
Beluister hier de aflevering op Spotify of vind ‘m op YouTube.

No Comments
Post a Comment