In de podcast van deze week interview ik Marilyn Bartman over het ondernemerschap. Marilyn is expert op het gebied van fotografie, ondernemerschap en mindset. Ze is fotograaf, geeft cursussen voor moeders om mooie plaatjes van hun kinderen te kunnen schieten en coacht mede fotografen op het gebied van mindset & ondernemerschap. Wat is volgens Marilyn haar succesformule en wat is haar kijk op het ondernemerschap?   

 Connectie tussen foto’s en een succesvol leven

De foto’s die Marilyn zelf maakt, maar ook die ze moeders leert maken in haar cursus Mama for Mini, gaan over iets groters dan alleen het beeld. Door het vastleggen van een connectie tussen ouder(s) en kind, wil ze de kinderen meegeven dat ze geliefd zijn/werden als kind en daardoor meer in hun kracht komen te staan. Vanuit de power of the mind heeft het verhaal wat je jezelf vertelt zoveel invloed op hoe jij jezelf ziet. ‘Als je jezelf blijft vertellen dat je jeugd niet goed was, dat je ouders niet goed genoeg waren, dan is het verhaal en de plaatjes die je in gedachten hebt negatief. Maar wanneer daar tegenover prachtige beelden staan die de connectie en de liefde weergeven en laten zien dat je geliefd bent en was als kind, dan geloof ik dat iemand dat sterkt en ervoor zorgt dat je veel meer zelfvertrouwen en liefde voelt.’

Op die manier hoopt Marilyn mensen voor te bereiden op een succesvol leven door de beelden die er zijn van hun jeugd. ‘Het is mijn grote wens dat, wanneer ik mensen coach, ik mensen in hun kracht kan zetten door de verhalen die ze zichzelf gaan vertellen, zodat ze meer in zichzelf gaan geloven. Dat is wat ik indirect ook doe met de foto’s. Veel vrouwen hebben een negatief zelfbeeld. Ik vind het prachtig wanneer ik vrouwen op hun allermooist kan laten zien. Dat is het mooiste cadeau wat ik aan iemand kan geven. In alles wat ik doe is het de achterliggende reden dat ik bijdraag aan een krachtigere vrouw.’

 

Het belang van je mindset – welk verhaal vertel je jezelf?

Marilyn heeft op dit moment haar programma ‘the re-program’ lopen waarin ze fotografen coacht om van chaotische plaatjesmaker naar professioneel fotograaf te gaan. Er wordt door fotografen gedacht dat je alleen succesvol zal zijn wanneer je prachtige foto’s maakt. Dit klopt voor een deel, maar wanneer je vervolgens niet de stap neemt om zichtbaar te zijn, je niet gelooft in je eigen talent en er niet vol voor kan gaan door belemmerde gedachten, dan gaat het sowieso niet werken.

Daarom starten de workshops en programma’s van Marilyn altijd bij het stukje mindset. Succes werkt namelijk alleen als je in jezelf gelooft, in je kunnen en daaruit jezelf een groter verhaal gaan vertellen. ‘Wanneer je gaat ondernemen ben je altijd bezig met het zetten kleine stapjes terwijl het heel belangrijk is om het gehele plaatje te zien. Eerst ga je kijken waar je naar toe wilt en ga je daar in geloven, dan ga je kijken naar alle stapjes op de lader die ervoor gaan zorgen dat je daar komt.’

Mindset gaat over de verhalen die je jezelf vertelt, want wat je tegen je mind zegt, is wat er uiteindelijk ook gebeurt. Vaak wordt ervoor ‘gekozen’ om naar de negatieve kant te gaan. Als je namelijk iets gaat doen, is vaak de eerste gedachte ‘ik kan dit niet’ of ‘ik ben niet goed genoeg’. Dat zijn woorden die jij jezelf continu verteld. Het slechte verhaal heeft een enorm groot effect op je mind, aldus Marilyn. Wanneer je je gaat beseffen dat het veel meer dient als je jezelf gaat vertellen dat je een succes bent en dat je leven geweldig zal zijn, dan gaat er een knop om en gaat er positieve energie stromen.

Denk groot, dan krijg je ook groot

Zelf start Marilyn elke dag met een meditatie en legt ze tijdens het opstarten van de dag de focus op dankbaarheid, positieve gedachtes en haar affirmaties. Door het herhalen van die affirmaties print ze de boodschap in haar lichaam en brein en komt er steeds minder focus op de woorden, gedachtes en overtuigingen die je klein houden. 

Het enige wat je tegenhoud, zijn de gedachtes in je hoofd en dus eigenlijk ben je zelf je allergrootste concurrent. Het is een strijd die je in jezelf moet oplossen door negatieve gedachtes er uit te werken en ze te vervangen met positieve gedachtes. 

Laat je coachen/helpen

Tijdens haar zoektocht naar een huis vorige zomer, liep ze tegen haar eigen ‘wat is het duur hé’-gedachten aan. Ze besloot te gaan werken aan haar moneymindset. Marilyn ging aan de slag met een coach en verdiepte zich in dit onderwerp. Ze zette voor zichzelf het doel zoveel mogelijk geld te gaan verdienen. Niet omdat ze dan veel geld heeft, maar om de gedachtes erachter. ‘Het is voor mij een bewijs dat ik het heb gedaan en dat ik onwijs veel mensen heb geholpen met zowel het schieten van mooie, belangrijke foto’s als met hun mindset-shift.’.

Gebruik je eigen netwerk

Marilyn is al haar hele leven ondernemer en is echt begonnen vanuit ‘ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan’. ‘Je kan bergen verzetten, juist als je niet weet hoe het ‘moet gebeuren’ want dan kan je het op jouw eigen manier doen.’ Voor haar voelde ondernemerschap als spelen en plezier en had helemaal niet de gedachten dat het kon falen. En nog steeds is het ondernemen voor haar vanuit spelen en plezier. 

‘Voor mij heeft het goed gewerkt om te kijken hoe ik mijn netwerk verder kon uitbreiden. Mond op mond reclame is de beste vorm van acquisitie. Als iemand positief is en dat tegen een vriendin verteld, dan is de kans groter dat ze bij mij koopt dan wanneer ze een advertentie voorbij ziet komen. Daar maakte ik veel gebruik van.’ Ze begon met het fotograferen van haar beste vrienden die al een groot netwerk hadden, waardoor ze vandaag de dag nog steeds klanten heeft uit die groep vrienden. ‘Op het moment dat je goed werk levert en een positieve vibe achterlaat, worden die mensen jouw ambassadeurs en dat heeft heel erg voor haar gewerkt. 

Juist daarom gelooft ze ook in het belang van je ideale doelgroep kennen en die mensen om je heen verzamelen. Dan gaat het niet alleen om het feit dat je goed werk levert, maar ook om de klik die je als mensen hebt. Daardoor zullen mensen je doorsturen naar iemand anders en je weer nieuwe klanten krijgt. Het werkt echt als een olievlek. 

Ondernemerschap & persoonlijke groei

Ondernemen staat voor mij gelijk aan persoonlijke groei. Veel geld verdienen staat voor mij gelijk aan het beklimmen van de ladder van persoonlijke groei. Ik leer onwijs veel van het ondernemerschap. We zijn bezig met een ‘brand-identity’ om onszelf heen bouwen en dan moet je ook door heel veel processen van ongemak heen. Telkens als je daar weer uit komt ben je sterker persoon. Ik vind dat geweldig. Ik probeer dat nu ook in mijn leven in te richten. Het is een formule die niet alleen voor ondernemerschap geldt maar ook in je persoonlijke leven. Alles wat ik leer tijdens ondernemen, breng ik ook mee naar huis. Die kan ik ook daar toepassen. Uiteindelijk hebben veel mensen die ‘of-of’ gedachten. Of je bent een cold-hearted bitch die veel geld verdient of je bent die arme sloeber die een goed hart heeft. Ik geloof dat het en-en kan. Als we in de wereld steeds meer mensen hebben die met een goed hart veel geld verdienen, dan wordt de wereld een stuk mooier. Want mensen die groot denken en doen, kunnen ook meer impact hebben. 

Het is altijd makkelijker om te gaan naar de plek van pijn, van regen en onweer. Weet dat dat eigen is. Weet dat iedereen dat in zich heeft. Denk niet dat je de enige bent. Het is een keuze of je eruit stap of niet. Het is een keuze of je een positieve of een negatief verhaal aan je mind verteld. De keuze om het positieve te doen is iets ingewikkeld maar zeker haalbaar. Je moet het elke keer bij jezelf aanzetten. Hoe meer je leert dat je het moet aanzetten, wordt het een gewoonte en dus makkelijker om mee te gaan op positieve gedachtes. 

Extra ondernemerstip 

Werk aan je mindset en geloof in jezelf. ‘Gooi alle belast die je hebt en wat niet dient voor jouw proces, overboord. Weet waar je naartoe wilt en maak een duidelijke, meetbare doelstelling waardoor je stappen die je gaat nemen helder worden.’

Voor ondernemers die klaar zijn voor de volgende grote stap geeft ze mee dat echt willen gaan voor groei als een fantastische stap is. ‘Je beseft je namelijk dat je dan grote acties moet gaan uitvoeren. Als je het wilt, als je het durft uit te spreken, dan is het haalbaar. Anders zou het in je opkomen. Geloof dat je doel haalbaar is. Stel dat doel en maak het hard. Schrijf het op papier, schrijf nummers op en wees niet te bang om groot te denken.’

Daarnaast adviseert ze om een coach te nemen. ‘Ga naar de duurste, beste coach die er is en doe daar je ding. Betaal een bedrag dat onwijs oncomfortabele hoog is want dan weet je ook dat jij het oncomfortabele aan moet gaan in hele proces om bij je grote doel te komen. 

Benieuwd geworden?

Benieuwd geworden naar het aanbod van Marilyn? Lees hier alles over haar cursus Mama for Mini, en vind hier meer informatie over haar cursus Show Yourself – voor ondernemers die zichzelf beter op de foto willen leren zetten. Volg haar vooral ook op Instagram want daar volgt ze regelmatige mooie gedachtes & tips.

Voor nog meer inspiratie en het hele gesprek luister hieronder naar het gesprek dat ik met Marilyn had.

 

Volg me ook op instagram voor meer inspiratie en behind the scenes:

@ciska_iamgroots

Beluister de aflevering ook op iTunes en abonneer je op de I am Groots Podcast. Zo mis je geen enkele aflevering meer.
Beluister hier de aflevering op Spotify of vind ‘m op YouTube.

No Comments
Post a Comment