Vandaag gebeurde er iets interessants tijdens een coachingcall met de dames van het Rise & Shine programma. Een fantastische groep vrouwen met ontzettend veel potentie.  Eén van de dames had een vraag die heel erg mooi was. Ze baalde, omdat ze deze maand nog niet zo ver was gekomen met wat ze wilde. Ook zei ze dat ze ook merkte dat ze strenger voor zichzelf zou moeten zijn en dat uitstelgedrag niet langer moest tolereren. Ik moest daardoor denken aan wat Veronique Prins (ook een business coach) zei: ‘je succes hangt af van wat je tolereert’. En heel terecht. En over dat tolereren ging het dus in die coachingcall. Ik krijg heel vaak vragen van ‘Cis, wat vind jij hiervan?’, ‘hoe begin je een succesvol bedrijf’ of ‘hoelang duren de fases van het opbouwen van je bedrijf’. En bijna iedere vraag kan ik beantwoorden met ‘het is maar net wat jij tolereert’. 

 

Je kunt hier de podcastaflevering beluisteren, of lees verder onder de aflevering als je liever iets leest:

 

 

Ga eens bij jezelf na wat je nog tolereert van een ander of van jezelf, waarvan je weet dat het eigenlijk een hele hoop bullshit is. Iets wat je niet verder helpt of je doet vertragen, daar waar dat niet nodig is. Iets waarvan je weet dat je jezelf tegenwerkt. In heel veel gevallen liggen er bepaalde twijfels of onzekerheden of weet je niet zo goed waar je moet beginnen. Daardoor rommel je maar wat aan, of durf je misschien geen hulp te vragen. Het gaat allemaal om die ene vraag: wat tolereer je? En als jouw business of droom niet is op de plek waar je wil dat het is, of het gaat niet snel genoeg, kijk dan eens bij jezelf. Wat tolereer je nog wat je niet helpt, of niet werkt?

 
Mijn ego wilde iets anders

Ik ben daar zelf ook totaal geen heilige in. Ik merkte bij mezelf ook een aantal dingen op, wat me in de weg zat. Een voorbeeld was bijvoorbeeld in het afgelopen najaar. Ik ben in juli begonnen met mijn eigen business coach. In het begin hadden we het over mijn programma Hoogvliegers, voor die Oprahs in de dop. En dat is echt een heel bijzonder programma waar ik ook enorm veel plezier uit haal. We hadden daarover gesproken, en ik vertelde dat ik merkte dat ik er niet veel aandacht op leg. Ik ging graven in mezelf waarom dit zo was, en ik kwam erachter dat ik er nog onzeker over was. Het is een groter programma, echt voor de leiders en ambitieuze ondernemers en groot-dromers. Sterke personen, gedreven mannen en vrouwen. Ik had mijn onzekerheid over het niveau van mensen waarmee ik in dat programma mee werk. Niet per sé inhoudelijk, want ik hebt ervaring in dat programma. De resultaten zijn verbluffend, en ik had dus niet zozeer twijfels over de inhoud of dat ik dit wel kan. Maar ik had wel heel erg de onzekerheid of ik wel de juiste mensen zou aantrekken. Ik voelde ontzettend veel bescheidenheid en dat ik de successen die ik met mensen daarin had geboekt, nog niet echt durfde te claimen en er echt voor te gaan staan. Daar zat een bepaalde bescheidenheid en onzekerheid, waardoor ik er niet echt mee naar buiten kwam. Ik hield mezelf maar bezig met al mijn andere programma’s. Mijn ego vond het makkelijker om met de Business School of het Rise & Shine programma bezig te zijn dan met het niveau van de Hoogvliegers. En dat heeft best wel lang zo door gesudderd. Ik had het ook heel lang voor me uitgeschoven. Ik moest eigenlijk de teksten voor mijn website herschrijven omdat ik het veel scherper voor me zag. Ik had het veel duidelijker voor me voor wie het programma echt was. Er hangen nu ook duidelijke criteria aan die ik eerder niet had. Dat speelde maar, en ik bleef het maar tolereren. Tot ik op een gegeven moment een inzicht had en voelde dat het aanmodderen nu klaar was. Ik geniet van de starters, van de Rise & Shiners, maar óók van deze groep. 

 
Wat tolereer jij van jezelf?

Misschien herken je ook wel bepaalde afleiding of smoesjes van jezelf. Zoals eindeloos rondscrollen op social media en naar anderen kijken, terwijl je ook weet dat het je onzeker maakt. Wat tolereer je nog van jezelf? Zo zijn er ook een aantal dames met wie ik in gesprek ben voor het Hoogvliegers-programma die heel erg voelen dat ze dit willen doen. Ook voelen ze dat ze ontzettend veel potentie hebben om te groeien, en waarvan ze weten dat ze het kunnen bereiken als ze met het programma gaan starten. Maar de commitment (het traject duurt 6 maanden) vinden ze spannend, evenals de investering. Maar wat tolereer je nog van jezelf? Wat zou je echt willen doen, omdat je weet dat het je echt gaat helpen om te groeien. Maar de twijfels, angsten en kleine stemmetjes in je hoofd die zeggen ‘zou je dit wel doen’ houden je daarin tegen. 

Check echt bij jezelf wat voor beslissingen je nog open hebt staan in je hoofd. Welke bullshit vertel je jezelf nog zodat je comfortabel blijft zitten, maar het je eigenlijk in de weg zit? Het kan van alles zijn: het huren van een kantoor, het inhuren van hulp, een coach in de arm willen nemen, het starten van je programma wat al maanden in je hoofd zit. De vraag is echt: wat tolereer jij nog?

 
Ga het gewoon doen

Klanten die onzeker vragen waar ze precies op moeten letten of wat ze precies moeten doen, zeg ik altijd dat er geen goed of fout antwoord is. Maak een keus, ga het doen en ga het uitproberen. Als dan blijkt dat je iets anders wil doen, of dat het niet zo lekker werkt, dan doe je dat voor de volgende keer anders. Zo ben ik met al mijn programma’s begonnen. Ik ben het gewoon gaan doen. Ik had een idee en dat heb ik gewoon gedaan. Heel vaak kwam ik er ook achter dat ik de volgende keer iets anders zou doen of had willen doen. Er is vaak niet een goed of een fout, maar neem een beslissing en doe het gewoon. En tolereer niet van jezelf dat je jezelf tegenhoudt omdat je geen beslissing durft te nemen omdat je misschien bang bent dat je de verkeerde beslissing neemt. 

Neem de tijd om dit te doen: wat tolereer jij nog van jezelf? Deel het met me. Ik krijg geregeld mails met reacties op mijn podcasts, en ik vind dat echt supertof! Dus als je wil, deel het met me. Mail het naar me of DM me op Instagram. Doe het echt voor jezelf.

 

Dus, wat tolereer jij nog van jezelf?

 

 

Volg me ook op Instagram voor meer inspiratie en behind the scenes:

@ciska_iamgroots

Beluister hier de aflevering op Spotify of vind ‘m op YouTube.

No Comments
Post a Comment