‘Hoe ga ik een duidelijke boodschap creëren over wat ik nou precies doe? En hoe ga ik mijzelf zichtbaar maken en zorgen dat mensen mij kunnen vinden?’, waren de vragen die ik afgelopen week kreeg van mijn nieuwe klant en die ik veel vaker krijg. In dit specifieke geval is er een heel groot gat tussen haar ‘vorige carrière’ en de mensen die ze uit die tijd kent naar nu, waar ze iets heel anders doet met een bijzondere, spirituele inslag. Daar zit best een grote sprong in, want hoe ga je dan opeens jezelf weer zichtbaar maken met jouw nieuwe missie en jouw nieuwe verhaal? Maar ook wanneer je jezelf zichtbaar wilt maken wanneer je bijvoorbeeld net je bedrijf bent gestart of je dit eerder nog niet hebt gedaan – waar begin je dan?

Begin bij het begin

Wat heel belangrijk is, dat als je denkt ‘hoe begin ik nu nadat of zo lang stil ben geweest?’ of ‘waar begin ik überhaupt als startende ondernemer?’, is om te beginnen bij het begin. Wat is je proces geweest van toen (wat je eerder deed) tot nu? Of wat heeft er uiteindelijk voor gezorgd dat je doet wat je nu doet? Verdeel dit op in kleine stukjes en deel dit stap voor stap. Op die manier neem je mensen als het ware mee in jouw verhaal, jouw ontdekkingsperiode. Vertel telkens kleine stukjes uit dat proces, uit die zoektocht, zodat je jouw publiek meeneemt in wat je allemaal hebt meegemaakt.

Ga voor jezelf eens onderzoeken waar jouw verhaal is begonnen. Op welk moment ging er een lichtje aan? Of was er een moment dat je dacht; hé, deze talenten heb ik of dit trekt mij heel erg? Begin bij het allereerste stukje dat naar boven komt en vertel over dat moment of gebeurtenis. Hoe was dat? En wat dacht je toen? En waar leidde dat vervolgens toe?

Perfectie is de valkuil

Zie het ook als een experiment om te kijken wat er vervolgens gebeurt. Het kan een hele grote valkuil zijn om nu een perfect verhaal te willen delen. Je hebt niet meteen perfecte mini sales pitch nodig, waarin je helemaal duidelijk verteld wat je doet. Zonder het perfecte verhaal kan je ook al beginnen met delen. Natuurlijk moet die sterke pitch of one-liner er uiteindelijk wel komen, maar vaak leidt juist het proces (dus gewoon beginnen) tot de duidelijkheid over wat die pitch nu precies moet zijn.

Mensen kopen door de verbinding die ze met je voelen, om jouw energie, om het gevoel wat jij ze geeft. Uiteraard, duidelijk vertellen wat je doet is mega belangrijk. Maar tot dat je dat verhaal duidelijk hebt, kan je al een hele fijne relatie en verbinding opbouwen. Juist door stukjes te delen uit jouw ontdekkingsperiode, kan je mensen meenemen in jouw verhaal. Zo leren ze je beter kennen waardoor, wanneer je dat verhaal straks heel duidelijk en stevig hebt, het voor hen straks heel logisch en natuurlijk dat je dat deelt. Het is makkelijker om dan in te stappen doordat de basis er al ligt. Mensen kennen je al. Terwijl jij heel persoonlijk en authentiek over jouw verhaal vertelt, bouw je aan een relatie.

Beginnen met delen voordat je jouw aanbod, huisstijl of pitch al helemaal strak hebt staan, is dus eigenlijk super slim. Begin met zichtbaar zijn vanaf nu. Vanaf het moment dat het idee in je hoofd begon te spelen of dat je er iets mee wilde gaan doen tot en met jouw hele proces van dag tot dag. Je hoeft niet alles al precies te weten of uitgewerkt te hebben om te beginnen met het delen van jouw verhaal en dus te beginnen met zichtbaar zijn.

Maak je reis zichtbaar

Door gewoon te beginnen kan je ook meteen feedback ontvangen van mensen uit jouw netwerk. Doordat je stukjes van jouw reis deelt, geef je mensen de kans te reageren. Ze kunnen je vragen stellen of zich herkennen in delen van jouw verhaal waardoor er, sneller dan je misschien denkt, mooie gesprekken op gang komen. Je maakt een verbinding en ontvangt misschien zelfs al specifieke (hulp)vragen. Dat maakt meteen zichtbaar zijn juist ook zo interessant. Zelfs als je denkt dat je daar nog niet klaar voor bent.

Door die feedback krijg je hele goede input, kan je steeds weer bijsturen en kan je vanuit al die informatie je boodschap creëren. Waar haken mensen op aan? Wat voor vragen krijg je precies? Wat is het probleem dat mensen ervaren waar ze je mee benaderen? Wat vind jijzelf de leukste vragen die zij hebben? Zichtbaar worden door het delen van jouw verhaal helpt jouw dus ook verder in het creëren van jouw boodschap en aanbod.

Het één kan niet zonder het ander. Ga niet weken achter de schermen sleutelen aan de perfecte pitch of paar zinnen om uit te leggen wat je precies doet. Ga jouw proces delen en kijk wat daaruit groeit, kijk welke puzzelstukjes daaruit ontstaan. Op die manier kom je makkelijker tot de kern. Je hebt die feedback nodig om erachter te komen wat je nou precies doet en vooral, welke problemen je precies oplost en zelf ook het leukst vind. Dit is een proces en wees niet te perfectionistisch en streng naar jezelf. Besef dat dit proces en het delen daarvan, je juist gaat helpen.

Document, don’t create

Een hele goede geheugensteun is ‘document, don’t create’. Dit benoemde ik al eerder in de podcast ‘Drie gebieden voor ijzersterke content‘. Hiermee maak je het creëren van content simpeler. Wanneer jij je proces, dagelijks, wekelijks of maandelijks vastlegt, neem je mensen mee in jouw reis. Waar ben je mee bezig? Wat heb je ontdekt of geleerd? Wat doe je zoal op een dag?

Zie jouw reis en het proces als ondernemer als iets wat jouw bedrijf een gezicht geeft. Het is geen statisch perfect plaatje. Want geloof mij, het perfecte plaatje is niet wat de verbinding met je doelgroep legt. Juist wanneer je spreekt, van mens tot mens en de ander meeneemt in jouw verhaal, worden jouw volgers nieuwsgierig naar jouw volgende hoofdstuk. Dit zorgt ervoor dat mensen aan je lippen hangen en je trouwe loyale volgers krijgt die uiteindelijk ook heel graag klant bij je willen worden. Probeer niet te ver te willen kijken. Kijk naar wat er recht voor je neus gebeurd.

 

Voor nog meer inspiratie en uitleg over beginnen met zichtbaar worden, luister dan deze podcast:

Volg me ook op instagram voor meer inspiratie en behind the scenes:

@ciska_iamgroots

Beluister de aflevering ook op iTunes en abonneer je op de I am Groots Podcast. Zo mis je geen enkele aflevering meer.
Beluister hier de aflevering op Spotify of vind ‘m op YouTube.

No Comments
Post a Comment