Met duidelijke communicatie spreek je jouw klant ECHT aan

Deze tijd vraagt ons als ondernemer om op te staan. Om te gaan voor wat we doen en ons leiderschap te tonen. Deze tijd van chaos en onzekerheid door het corona-virus vraagt van ons om nóg duidelijker te zijn, en om nog beter en meer helder te communiceren over wie we zijn en wie we het beste kunnen helpen. En dat is precies waar het bij veel ondernemers aan schort; een duidelijke communicatie die aansluit bij een specifieke doelgroep.

In de podcastaflevering hieronder deel ik met je waarom het zo van belang is om héél duidelijk te zijn in je communicatie en goed na te denken over je positionering. En ik laat je een aantal voorbeelden horen hoe het ook niet moet. Beluister ‘m hier.

Kies, en je wordt gekozen

Ondernemen begint bij het kiezen van je doelgroep. En een doelgroep is geen bevolkingsgroep. Dat wil zeggen dat je dus een specifieke en liefst niche kiest die jij het beste kunt helpen. ‘Vrouwen tussen de 25-45 jaar die in de Randstad wonen’ is dus geen doelgroep. Het is te breed en veel te vaag. Bij het kiezen van je doelgroep geldt; hoe specifieker, hoe beter.

Veel ondernemers, vaak startende ondernemers zijn bang om hierin keuzes te maken. Soms omdat ze iedereen willen helpen en soms omdat ze bang zijn om klanten mis te lopen. Want als je kiest, kies je dus ook om bepaalde mensen niet te helpen. En dat is spannend. Je wilt door iedereen aardig gevonden worden, zoals een leuke, fluffy unicorn. Maar juist wanneer je niet kiest en er voor iedereen wilt zijn, blijft je boodschap te algemeen en te vaag en zul je juist heel weinig mensen aanspreken. En dus weinig klanten hebben. Als je durft te kiezen voor een hele specifieke klant met een heel specifiek probleem kun je in je communicatie heel duidelijk zijn over wie je helpt en welk probleem je voor hen kunt oplossen. En daardoor spreek je mensen juist wel aan en kunnen zij voor jou kiezen.

Kies en je wordt gekozen!

Duidelijke communicatie

Nadat je jouw hele specifieke klant of niche hebt gekozen, begint het spelletje. Hoe ga je je communicatie en positionering zo inrichten, zodat je hen kunt aanspreken en zij zich door jou en jouw boodschap getriggerd voelen?

Omdat je hebt gekozen voor een specifieke klant met een specifiek probleem kun je dus ook precies het probleem adresseren waar jouw klant tegenaan loopt. Je weet precies wie je klant is, wat zijn grootste probleem is waar hij ‘s nachts van wakker ligt en jouw oplossing hiervoor. Door duidelijke communicatie over dit probleem en jouw oplossing kun je mensen nieuwsgierig maken en beter nog; raken. En dat zorgt voor mooie gesprekken en nieuwe klanten.

Heldere taal is nog niet zo makkelijk

Veel ondernemers vinden dat nog niet zo makkelijk; duidelijk verwoorden wat je nu precies doet en voor wie. Maak maar eens een rondje op platforms als bijvoorbeeld Instagram, maar ook LinkedIn. Kijk eens kritisch naar wat mensen zeggen of schrijven. Is het echt duidelijk voor je wat ze willen zeggen? Snap jij meteen wat ze doen en welk probleem ze oplossen?

Een paar voorbeelden:

“Ik coach moeders naar meer balans.”

“Ik help ondernemers te ondernemen vanuit hun why.”

“Ik maak schilderijen en editorial make-up looks.”

“Ik help ondernemers een online bedrijf opbouwen. Ik bied een online programma die je zelf kunt samenstellen door modules te mixen en matchen.”

In al deze voorbeelden zit nog enige of heel veel fluffy, vage taal. Want; wat is bijvoorbeeld meer balans? Of welke ondernemers help je dan om een online bedrijf op te bouwen? Voor wie is dit programma geschikt? En daarbij vraag ik me af of het verkoopt om mensen zelf de keuze te laten. Als klant verwachten wij leiderschap, en willen we van jou als aanbieder horen wat we nodig hebben om ons probleem op te lossen. Zeker wanneer je daar een serieus bedrag voor wilt vragen. Maar dat is misschien een ander punt.

Een grote valkuil waar veel ondernemers instappen is om te veel te focussen op WAT ze aanbieden, in plaats van het probleem dat ze aanbieden. Iemand koopt niet een training bij jou, maar een oplossing voor zijn/haar slapeloze nachten, omdat ze …. (voeg hier het probleem in van jouw klant). En dat is precies de duidelijke communicatie die je NU nodig hebt. Geen fluffy unicorn taal die lief en aardig is en iedereen misschien een klein beetje aanspreekt (en dus niemand ECHT aanspreekt), maar duidelijke taal die precies de vinger op de zere plek legt.

Zelf ook een ijzersterk bedrijf bouwen?

Wil je hier zelf ook stappen in zetten? Wil je een goedlopend bedrijf opbouwen waar klanten zich vanzelf melden, omdat ze precies weten waarom ze bij jou moeten zijn? Wil je jouw plek claimen in de volle markt waarin je je bevindt? Wil je meer leren over hoe je een ijzersterk merk opbouwt?
Neem dan contact op.

Volg me ook op instagram voor meer inspiratie en behind the scenes:

@ciska_iamgroots

Beluister de aflevering ook op iTunes en abonneer je op de I am Groots Podcast. Zo mis je geen enkele aflevering meer.
Beluister hier de aflevering op Spotify of vind ‘m op YouTube.

No Comments
Post a Comment