Durf jij 100% jezelf te laten zien

De drijfveren van jouw klant zijn heel belangrijk, want ze bepalen ons gedrag en dus ook ons koopgedrag. Wat wij belangrijk vinden in ons leven, waar we plezier uithalen, waar we energie uit putten, daar besteden we ook ons geld aan. Ga maar eens bij jezelf na, wanneer je naar je bankrekening kijkt, waar het meeste van jouw geld naar toe gaat. Dit zegt iets over jouw drijfveren en wat jij belangrijk vindt in het leven. Dus, hoe speel je hier op in als ondernemer? 

 

De zeven drijfveren

Wat is een trigger voor jouw klant? Wanneer voelt jouw klant dat hij of zij een bepaalde investering wil maken en een dienst of product wil kopen en waarom is dat zo? Dat gedrag wordt getriggerd vanuit onze drijfveren. Er zijn zeven verschillende drijfveren. En wanneer jij weet vanuit welke drijfveren jouw klant koopt, kun je daar je communicatie op afstemmen. Ik ga het even verder toelichten en wat voorbeelden geven. Eerst de zeven drijfveren:

Het fysieke 

Alles wat te maken heeft met je fysiek en je uiterlijk. Je gezondheid, hoe fit je bent, hoe je eruit ziet, welke kleding je draagt. Alles wat met ons fysieke lijf te maken heeft. Dus bijvoorbeeld ook beauty producten, de kapper of een massage. Alles wat met gezondheid en uiterlijk te maken heeft dus. 

Financieel 

Deze drijfveer gaat over het hebben van geld en het verkrijgen van meer geld. Dit heeft te maken met onderwerpen als geld verdienen, beleggen en investeren. 

Sociaal 

Dit gaat over maatschappelijke impact maken en heeft niet iets te maken met familie en vrienden. Dit zijn mensen die graag opkomen voor minderheden of de maatschappij ten goede willen veranderen. Feminisme bijvoorbeeld. Een impact maken op de maatschappij dus. 

Familie 

Dit gaat over de meest intieme kringen van mensen waar jij mee omgaat. Alles wat je maken heeft met je familie, gezin en vrienden. 

Spiritueel 

Hierin gaat het over geloofsovertuigingen. Dit kan religieus zijn, maar bijvoorbeeld ook de Law of Attraction. Het is geen religie, maar wel een bepaald geloof in een spiritueel iets.

Roeping 

Dit over de reden waarom jij hier op aarde bent en wat je komt veranderen/bijdragen. Dit hoeft niet perse in je werk of onderneming naar voren te komen. Het kan bijvoorbeeld ook in je hobby’s en vrije tijd een belangrijk onderdeel zijn. 

Mentaal

Alles wat te maken heeft met ontwikkeling en persoonlijke groei. Kennis vergaren in de vorm van (online) trainingen, opleidingen en boeken. Alles wat je zou kunnen doen rondom een onderwerp waar je geïnteresseerd in bent waar je meer over wilt leren. 

 

Dit zijn de drijfveren die wij hebben als mens. Ieder mens is anders, dus heeft ieder mens ook andere drijfveren. Het is interessant om te weten weten welke drijfveren voor jou het meest belangrijk zijn. Hierdoor zal je beter begrijpen, waardoor je door bepaalde dingen wel of niet getriggerd wordt en waarom je eerder kiest om aan het één geld uit te geven en aan het andere niet. 

 

Drijfveren communicatie

Wat je eigenlijk vooral wilt weten is wat de belangrijkste drijfveer van jouw ideale klant is. Waarom koopt of investeert iemand iets en waarom niet? Wanneer je weet wat de belangrijkste drijfveren zijn, kun je hier in je marketing en communicatie op in spelen. Ik ben businesscoach en wat ik doe met mensen heeft effect op financiën. Maar meestal ook op hun roeping en kennis. Het kan ook effect hebben op die manier hoe je je tijd indeelt, waardoor je meer tijd overhoudt om met je gezin, familie of vrienden te spenderen. Het kan ook zijn dat mijn klant de spirituele kant van mijn aanpak heel interessant vindt en daar op ‘aan’ gaat. In mijn communicatie kan ik hier dus mee spelen en op af stemmen. En dat kan jij dus ook doen.

 

Bijvoorbeeld: 

Stel, mijn klant heeft als belangrijkste drijfveer ‘geld’. Hier kan ik op inspelen, omdat ik weet dat mijn klanten worden gedreven door geld en hoe ze dat kunnen vermeerderen. In mijn communicatie kan ik dan bijvoorbeeld zeggen:

 

‘Hey, als je met mij gaat werken kan je binnen een jaar tijd je omzet verdubbelen of misschien zelf wel verdriedubbelen. Dat zorgt ervoor dat je meer winst overhoudt en dus kan doorinvesteren in je business en kunt gaan groeien.’ 

Of

‘Wil jij ook naar je eerste ton omzet? Neem dan contact met mij op.’

 

Stel; mijn klanten worden heel erg gedreven door het opdoen van kennis. Dan kan je je uitingen bijvoorbeeld zo insteken: 

‘Ik leer je hoe je jezelf zichtbaar kunt maken, zodat je kunt opvallen in een volle markt en meer klanten krijgt.’

‘Ik leer je welke technieken je kunt gebruiken om te zorgen dat mensen je gaan volgen en vervolgens klant worden.’ 

‘Ik ga je helpen om te leren hoe je in de media komt.’ 

‘Ik leer je de 5 beste technieken voor copywriting, zodat jouw teksten en jouw content echt jouw doelgroep raakt.’

 

Of vanuit de drijfveer familie: 

‘Hey, als je mijn programma volgt, dan leer ik je hoe je met minder tijd meer impact maakt en hoe je dus meer tijd overhoudt voor je gezin.’

 

Drijfveren van jouw ideale klant

Hier kan je eindeloos mee spelen. Ik verkoop nog steeds hetzelfde, mijn product is niet veranderd, maar de insteek die ik kies in mijn boodschap om de juiste mensen te trigger, kan ik op verschillende manier insteken. Ik weet dat mijn product effect heeft op veel meer dan maar één drijfveer. Het is maar net hoe ik het de markt inzet en het uitleg. Ongetwijfeld geldt dit ook voor jou. Veel van de diensten die ik en mijn klanten aanbieden hebben effect op meer dan één gebied (drijfveer).

Dat maakt het weten van de belangrijkste één of twee drijfveren van jouw ideale klant ook zo interessant. Natuurlijk kunnen je klanten heel verschillend zijn maar dan heb je waarschijnlijk nog geen specifieke keuze in jouw ideale klant gemaakt. Er is waarschijnlijk één type klant die jij het allerleukste vindt om mee te werken en die jij waarschijnlijk ook het beste kunt helpen, waardoor jullie samen goede resultaten halen en je er ook energie uit haalt. Gedurende je ontwikkeling als ondernemen kan je je ideale klant ook steeds meer aanscherpen.

Die ideale klant, dat personage die jij in gedachten neemt, heeft bepaalde drijfveren en je zal ze steeds beter kunnen gaan bepalen. Doordat je dit weet, kun je veel specifieker mensen aanspreken die daar op lijken waardoor je van leuke klant naar ideale klant gaat. Je kunt hierdoor in je communicatie veel beter en makkelijker de juiste mensen triggeren en aanspreken met wat je doet. Puur omdat je snapt wat belangrijk is voor die klant, je dienst daarop is ingericht, jij daardoor goed voor ze kunt werken en je klant kan bereiken wat hij/zij zo graag wilt bereiken. Het gaat verder dan je ideale klant bepalen, een boodschap creëren en dat de wereld in slingeren. 

Mocht je het lastig vinden om de drijfveren te ontdekken, ga dan op onderzoek uit! Ga met je klanten praten, vraag feedback, vraag naar de redenen waarom iemand is ingestapt. Onderzoek, ervaar hoeveel handvatten het je kan geven in je communicatie en zal waarschijnlijk al snel de resultaten er van zien. 

 

Volg me ook op instagram voor meer inspiratie en behind the scenes:

@ciska_iamgroots

Beluister de aflevering ook op iTunes en abonneer je op de I am Groots Podcast. Zo mis je geen enkele aflevering meer.
Beluister hier de aflevering op Spotify of vind ‘m op YouTube.

No Comments
Post a Comment