De Summer School zichtbaar worden helpt ondernemers zich sterk in de markt zetten

Één van de meest gestelde vragen aan mij is toch wel; hoe kom ik aan meer volgers op instagram? Vandaag deel ik 5 tips met je om je bereik op Instagram te laten groeien. Want, hoe zorg je er nou voor dat je waardevolle content wordt gezien en je een mooi bereik binnen je doelgroep opbouwt op Instagram? 

 

5 tips om te groeien op Instagram

Tip 1 – Instagram is een SOCIAAL medium

Instagram is een social media platform en heet niet voor niets een social media kanaal. Social media zegt het al; het gaat over sociaal zijn. Het is gericht op interacties, op relaties, op verbinding maken met anderen. En dat lijken we vaak te zijn vergeten. Als jij je afvraagt hoe je eigenlijk kan groeien, is het belangrijk om social(er) te worden.

Ik zie veel ondernemers die denken; ‘Instagram is een goed marketing kanaal, dus daar deel ik mijn content even op en dan vinden mensen mij vanzelf wel.’. Dat valt dus vaak ontzettend tegen, omdat dat niet is hoe het werkt. Sociaal zijn is hier een belangrijke missende factor in. Niet alleen om te groeien in je bereik, maar ook om aan een duurzame groei van je bedrijf te bouwen. Veel volgers is leuk, en egostrelend, maar als je er vervolgens niets ‘uit haalt’ heb je er niets aan.

Marketing gaat tegenwoordig om verbinding maken. Ze kiezen voor jou, en niet voor een ander, om jou. Omdat ze jou leuk vinden. Omdat ze iets in jou herkennen. Omdat ze je humor waarderen. Omdat ze je uitleg goed begrijpen. Mensen kiezen voor jou om jou. 

Er zijn duizenden businesscoaches maar mensen kiezen mij om mij. Om mijn ideeën, mijn visies, mijn karakter, mijn achtergrond. Juist daarom is sociaal zijn zo belangrijk. Mensen moeten de mogelijkheid krijgen om jou beter te leren kennen maar andersom net zo. Jij wilt ook de ander leren kennen. Dat zorgt juist voor echte verbinding en relaties en vanuit die relaties kan meer gaan ontstaan.

Om te groeien op social media, is sociaal zijn dus stap nummer 1. Laat een like achter bij iemand die iets moois schrijft, reageer op posts van anderen (wel oprecht) of ga iemand volgen die je leuk of interessant vindt. Stuur iemand een DM als je iets kwijt wilt of als je iets hebt gelezen over/van die persoon wat je bijzonder vond. Maak contact, wees sociaal. Soms zijn we zo meegenomen in onze marketing en de ‘ik moet mijn bedrijf laten groeien’-gedachte dat we dit basiselement vergeten. 

Tip 2 – zoek je doelgroep op

Bereik is belangrijk en ook best egostrelend. Het is egostrelend als je duizenden volgers hebt op Instagram en voor de buitenwereld is dat ook hartstikke interessant, maar het is gewoon een cijfer. Je wordt er geen leuker of liever mens van, dus hang je er niet te veel aan op. En het gaat niet om dat cijfertje op je profiel, maar om de relatie die je hebt met de mensen achter het cijfertje.

Wat belangrijk is bij het opbouwen van bereik, bij meer volgers en het maken van contact, is dat je dat wel doet met de juiste mensen. Mensen die in jouw doelgroep vallen en die jij dus ook echt kunt helpen met wat jij doet. Voorbeeld: als ik jou allemaal tips geef over business, maar jij hebt totaal niet de ambitie om een bedrijf te hebben of je hebt geen bedrijf, dan heeft het niet heel veel zin om mij te volgen. Het heeft niet veel zin om random te bouwen aan je bereikt. Het is heel erg belangrijk om selectief daarin te zijn en te kiezen voor wie jij het beste kunt helpen. 

Wanneer jij heel goed weet wie jij het beste kunt helpen of met wie je het liefst wilt helpen, ga hen dan opzoeken op Instagram. Op welke accounts verzamelen zij zich? Wie volgt jouw ideale klant/doelgroep? Welke personen vinden zij interessant? Welke merken/platforms/accounts volgen zij graag? En wees daar actief. Neem contact op met die mensen. Kijk wat ze allemaal schrijven en verdiep je in hun content. Laat bijvoorbeeld eens een comment achter (wees wel ALTIJD oprecht!), zodat je daar ook zichtbaar bent. Bouw en werk aan je bereik, en kies daarin ook, heel bewust voor wie jouw lievelingsklant is en waar die zich bevindt. 

Het is niet zo dat wanneer je hier mee aan de slag gaat, je gelijk volgende week 10.000 volgers erbij hebt. Geef het ook tijd en wees geduldig. Liever 3 mensen waarmee je een leuk gesprek hebt gehad, dan 10.000 mensen waar je totaal geen contact mee hebt. Op het eerste gezicht lijkt dat heel goed, maar als zij nooit klant bij je zullen worden, is het vooral egostrelend en mooi voor de buitenkant. 

Tip 3 – gebruik # op Instagram 

Hashtags zijn een hele mooie manier om op een eenvoudige wijze meer bereik naar je posts en content toe te trekken. In je statistieken kun je zien hoeveel mensen via hashtags op jouw post of profiel gekomen zijn. Dat kan heel erg oplopen als je daar de juiste hashtags voor gebruikt. Een paar korte tips voor het gebruik van #:

    • Gebruik geen hele grote, algemene hashtags. Deze worden zo vaak gebruikt dat de kans heel klein is dat jij via die hashtags gevonden wordt. Iets als een speld in een hooiberg;)
    • Kies voor Nederlandse hashtags wanneer jouw klant in de Nederlandse taal zone ligt. Je hebt er namelijk niet veel aan om niet Nederlandstalige mensen te bereiken, wanneer jouw doelgroep Nederlands is en je voertaal in je bedrijf ook Nederlands is. 
    • Maak een mix tussen wat meer gebruikte hashtags die zo rond de 10.000 tot 50.000 gebruikt zijn (niet die van een miljard) en die heel weinig gebruikt worden. Want als die dan gebruikt worden, kom jij gelijk naar boven en ben je goed vindbaar voor diegene die specifiek is naar informatie over jouw onderwerp. 
Tip 4 – goede content maken 

Wanneer je zichtbaar gaat zijn en mensen gaat aanspreken, is het wel belangrijk, dat wanneer ze op jouw profiel komen, er ook relevante, goede content te zien is. Wanneer je content vaag en niet pakkend is, is de kans een stuk kleiner dat mensen ook jou gaan volgen of jouw content gaan waarderen. Belangrijkste is dus dat je echt goede en interessante content deelt. In podcast ‘De drie gebieden voor ijzersterke content’ deel ik ook met je hoe je goede content kan maken en hoe je hier een goede mix in creëert. Zoals ik net al zei: marketing is verbinding dus het gaat niet alleen maar meer over het delen van goede tips. Het gaat ook over jezelf laten zien, iets over je bedrijf vertellen, iets over je achtergrond delen. Die tips en inhoudelijk stukje delen delen, zijn een onderdeel van een goede contentstrategie maar zijn lang niet alles. 

Als je in je statistieken kijkt, kan je helemaal rechts zien hoevaak jouw bericht is opgeslagen. Interessant om eens te onderzoeken welke posts worden opgeslagen door mensen. Wanneer mensen je bericht bewaren, zegt dit iets over de waarde en dat ze dit dus later weer willen kunnen terugvinden. Goede graadmeter dus. 

Tip 5 – adverteren op Instagram

Het gebruik maken van betaalde advertenties op Instagram is ook een manier om te groeien en bereik op te bouwen. Dat werkt ook goed. Er zijn meerdere opties waarmee je dat kan doen.

Gebruik nooit de ‘promoten’ knop in de Instagram app. Het zorgt wel voor meer bereik van de post en wat extra likes, maar creëer je advertenties altijd via de Facebook Business manager. Adverteer bijvoorbeeld met een mooie gratis weggever of misschien een hele mooie podcast of video die je meer onder de aandacht wilt brengen. Adverteren met jouw gratis weggever werkt niet alleen goed voor je bereik, maar zorgt ook nog eens voor een extra e-mailadres waar je later e-mailmarketing mee kunt doen. Een win-win dus. 

Als je gaat adverteren is het belangrijk om een duidelijke, goede boodschap te hebben. Mocht je dit (nog) niet hebben, wacht dan met adverteren. Het gaat voor een heel groot deel, naast een klein beetje technische kennis, over je copy writing. Als jij met een vage boodschap of een verhaal dat niet herkenbaar is of triggert, gaat adverteren, zullen je resultaten niet heel goed zijn en zal je ook best veel betalen voor bijvoorbeeld een nieuwe inschrijving op je e-maillijst.

Scherp communiceren, een duidelijke en herkenbare boodschap die inspeelt op de pijn of het verlangen van jouw ideale klant is het allerbelangrijkste wanneer je gaat adverteren.

 

Volg me ook op instagram voor meer inspiratie en behind the scenes:

@ciska_iamgroots

Beluister de aflevering ook op iTunes en abonneer je op de I am Groots Podcast. Zo mis je geen enkele aflevering meer.
Beluister hier de aflevering op Spotify of vind ‘m op YouTube.

No Comments
Post a Comment