Als mens, en dus ook als ondernemer hebben we allerlei overtuigingen. De dingen die we geloven, hoe we over dingen denken. Sommige van onze overtuigingen zijn helpend, want ze passen bij datgene wat we zo graag willen. Maar er zijn vast ook een aantal overtuigingen die helemaal niet helpend zijn. Die juist haaks staan op wat we willen, waar we van dromen. 

Wanneer ik ondernemers spreek, merk ik vaak dat ze dromen van een bedrijf dat ze vrijheid, rust en zekerheid geeft. En tegelijkertijd hebben ze last van overtuigingen als ‘Je moet heel hard werken om succesvol te zijn’, of ‘In mijn branche kun je geen hogere prijzen vragen’. Als jij ook droomt van een goedlopend bedrijf, dat jou alle vrijheid, rust en plezier geeft – durf je dan te geloven dat dit ook voor jou makkelijk kan zijn?

Ik nam hier deze podcast over op. Lees je liever? Lees dan verder onder de podcast.

Wat zijn jouw overtuigingen over succesvol ondernemen?

Als ik jou zou vragen hoe jij naar succesvol ondernemerschap kijkt, wat komt er dan in je op? Denk je dan meteen aan hele hardwerkende, keihard salestypes? Of kijk je enorm op tegen een aantal succesvolle ondernemers die je kent? Vind je dat je zelf nog lang niet succesvol bent? Denk je dat je de ‘succesformule’ nog moet kraken?

Al deze gedachten die bij je opkomen, zeggen iets over jouw overtuigingen. En jouw overtuigingen bepalen de uitkomst in je ondernemerschap. Dus wanneer jij ervan overtuigd bent dat je alleen heel succesvol kan zijn als je keihard en veel werkt, dan is dat wat je krijgt. Dan zul jij dus keihard moeten werken om succesvol te zijn. Maar durf jij ook te geloven dat het op een eenvoudige manier kan, maar je bijvoorbeeld nu alleen nog niet weet hoe, dan zul je een manier vinden om het op een makkelijke manier voor jezelf te creëeren.

Train je brein

Gelukkig kun je jouw overtuigingen zelf kiezen, of zelf trainen. Dus wanneer je jezelf betrapt op bepaalde niet-helpende gedachten, dan kun je ervoor kiezen om die om te buigen naar iets helpends. Dit vraagt tijd, geduld en training, maar het is heel goed mogelijk. Je kunt je gedachten kiezen, en daarmee kies je dus ook voor een bepaalde (gewenste) uitkomst.

Kies ervoor om alleen ‘de juiste’ dingen te doen

Toen ik begon met ondernemen, werkte ik hard. Heel hard. Ik dacht ook dat dat ervoor nodig was om een goedlopend bedrijf op te bouwen. Tot ik 2 jaar bijna overspannen thuis zat. Ik moest op dat punt komen om ervoor te kunnen kiezen om te geloven dat het toch ook anders moest kunnen. Ik nam niet veel later een business coach in de arm die mij hielp om anders te kijken naar mijn bedrijf. Ik leerde in het proces om heel goed te kiezen voor welke dingen ik deed, en welke dingen ik niet (meer) deed. Je kunt jezelf heel druk maken met een eindeloze to do list, en toch niet heel veel voor elkaar krijgen. De juiste dingen doen, met de juiste communicatieboodschap die jouw doelgroep weet te raken, is de belangrijkste basis die je gaat helpen om een goedlopend bedrijf op te bouwen.

En precies daar worstelen heel veel ondernemers mee. Ze denken dat ze duidelijk zijn, dat ze duidelijk communiceren, maar er komen weinig klanten uit voort. Mensen ‘haken’ niet aan op de boodschap en scrollen door.

Volg me ook op instagram voor meer inspiratie en behind the scenes:

@ciska_iamgroots

Beluister de aflevering ook op iTunes en abonneer je op de I am Groots Podcast. Zo mis je geen enkele aflevering meer.
Beluister hier de aflevering op Spotify of vind ‘m op YouTube.

No Comments
Post a Comment