Geld is niet het echte probleem

Wanneer we als mens of als ondernemer een volgende stap willen zetten, is dat vaak spannend. Het vraagt van ons om nieuwe dingen te doen, andere dingen te doen en als het ware in het grote onbekende te springen. En dat kan best wel eng zijn. Wat ons ego vaak doet om ons op de veilige en bekende plek te houden, precies waar je nu bent, is dat het ons allerlei redenen geeft om die sprong niet te wagen. Een veelgehoorde reden is: “Ik heb het geld niet.” Maar geld is bijna nooit het ‘echte probleem’.

Ik nam hier deze podcast over op. Lees je liever? Lees dan verder onder de podcast.

Het grote onbekende

Ons ego is ervoor gemaakt om ons veilig te houden, op de bekende plek. Daar weten we wat we hebben en weten we dat het veilig is. Misschien is het niet de plek waar we graag willen zijn, maar we weten in ieder geval hoe het is. Wanneer we ons beseffen dat we iets anders willen, bijvoorbeeld een goedlopend bedrijf met meer of leukere klanten, vraagt dat ook andere acties en een andere mindset van ons. En dat is spannend. Want dat is nieuw en onbekend. We weten dus niet wat we kunnen verwachten, waardoor er allerlei gedachten worden getriggerd vanuit ons ego. “Doe maar niet!”, “Daar vindt onze omgeving vast van alles van.”, en een hele vervelende en veel gehoorde: “Daar heb ik het geld niet voor.”

Wat zit er achter?

Geld is niet het echte probleem. Het is een heel reëel excuus van ons ego om ons op de bekende, veilige plek te houden. Want je bent sneller geneigd om hiernaar te luisteren. Maar vaak zit er iets achter dit argument. Misschien is het de angst om met je kop boven het maaiveld uit te steken. Of is het dat je iets geheel nieuws, en dus spannends, gaat moeten doen. Of is het onzekerheid en twijfel in jezelf of het je wel gaat lukken. En dat is pijnlijk. Om je te beschermen, wil je ego je helpen met de gedachte: ‘Daar heb ik het geld niet voor.’

Waar laat jij je door tegenhouden?

Herken je je in bovenstaande? Dat je ook wel eens dingen hebt laten schieten omdat ze geld kosten. Terwijl je wel graag wilde en je niet tevreden bent met de plek waarop je toen was? De volgende keer dat je op zo’n beslissingsmoment staat, en je weet dat je graag iets anders wilt dan je nu doet/hebt, vraag jezelf eens af wat jouw ECHTE bezwaren zijn. Vind je het spannend? Twijfel je of je het wel kunt? Ben je bang voor de mening van een ander?

En durf vervolgens jezelf eens verder te bevragen – zijn dit echte redenen waardoor ik liever op dezelfde plek ben als waar ik nu ben, of durf ik toch de sprong te wagen? Blijf ik luisteren naar deze niet-helpende argumenten of ga ik ervoor? Volg ik mijn verlangen, ook al is het spannend?

Heel veel succes!

Wil jij meer grip op je bedrijf? Wil je jouw boodschap Groots verspreiden en met minder moeite meer klanten aantrekken? Download dan hier de gratis one pager ‘4 stappen naar grip op je klantenstroom’ of vraag hier een gesprek met mij aan.

Volg me ook op instagram voor meer inspiratie en behind the scenes:

@ciska_iamgroots

Beluister de aflevering ook op iTunes en abonneer je op de I am Groots Podcast. Zo mis je geen enkele aflevering meer.
Beluister hier de aflevering op Spotify of vind ‘m op YouTube.

No Comments
Post a Comment