Ik deel hier 3 ijzersterke businesstips om je bedrijf (verder) te laten groeien

De afgelopen zes maanden kwam de groei van I am Groots in een hele grote stroomversnelling terecht. Alsof alles opeens helemaal op z’n plek viel en al het testen, proberen, schaven nu eindelijk veel vruchten afwierp. Heerlijk! En daar kreeg ik natuurlijk ook vragen over. “Hoe heb je dat gedaan?”, “Wat is jouw gouden tip?” of “Wat heeft nu echt het verschil gemaakt?” En nu is er niet 1 ding aan te wijzen dat het verschil heeft gemaakt, maar ik heb wel 3 hele belangrijke dingen en strategieën zien werken, en die deel ik graag hier met je. Lees snel verder voor 3 ijzersterke businesstips die ook jij kunt toepassen.

1. Werk aan je know-like-trust

Wat zeg je? Know, like, huh? Ik weet het, dit is nogal marketing-jargon, maar wel heel belangrijk. Know-like-trust zijn de 3 fasen die jouw potentiële klant doorloopt, voordat hij/zij met je in zee gaat. Voordat we met iemand gaan werken of bij iemand of een bedrijf iets kopen, willen we als consument eerst een gevoel krijgen bij iemand. Wie is dit? Vind ik deze persoon/bedrijf überhaupt leuk? En uiteindelijk de cruciale stap: vertrouw ik deze persoon/bedrijf? In deze tijd ben je als coach, adviseur of therapeut zeker niet meer de enige in jouw branche. Er is dus keuze genoeg. En daarom is het des te belangrijker voor een potentiële klant om jou een beetje beter te leren kennen. Want het is niet meer wat je doet dat het verschil maakt, maar wie je bent. 

De fasen know-like-trust doorloopt je klant niet heel bewust. Het is een onbewust proces en hoe lang dit duurt is voor iedereen anders. Offline, dus persoonlijk hebben we gemiddeld 7 contactmomenten nodig om dit te doorlopen, en online maar liefst 23 keer. Dit betekent dus dat af en toe even iets posten op social media niet meteen vijf nieuwe klanten op zal leveren. Dit kost tijd, tijd om te bouwen aan een fijne relatie met je doelgroep en elkaar beter te leren kennen. 

Heel concreet betekent de know-like-trust dat je jezelf zo echt en goed mogelijk moet laten zien. Wie ben je, wat doe je, waarom doe je dit, hoe doe je het, maar ook jezelf als mens durven laten zien. Daarmee krijgt je doelgroep pas echt een duidelijk en compleet beeld van jou, en zal het hun makkelijker door de know en like fase heen begeleiden. De trust, het vertrouwen winnen van je klanten is iets anders. Hier is iets meer voor nodig en is dan ook hetgene dat kan zorgen voor een JA! van je potentiële klant. Hierin is het belangrijk om bijvoorbeeld resultaten te laten zien of je eigen transformatie te delen, zodat je expertise duidelijk blijkt en je laat zien dat je al eerder resultaat hebt behaald.

2. Focus op sales

Te vaak nog spreek ik ondernemers die nauwelijks iets aan sales doen. Ze zijn druk bezig met allerlei processen op de achtergrond, sleutelen aan de website of hele programma’s in elkaar zetten terwijl ze er nog niet één hebben verkocht. Sales, verkopen, is noodzakelijk en als ondernemer heb je ook de verantwoordelijkheid om te verkopen. Want jij hebt een oplossing of iets heel moois te bieden aan jouw doelgroep, dus ben je verplicht om hen ook te helpen beslissen of ze dit willen. En zonder klanten geen bedrijf.

Als je merkt dat je sales iets lastigs vindt, of voelt alsof je mensen iets aan moet smeren, heb je nog wat werk te doen als het aankomt op je mindset over sales. Verkopen zie ik niet als iets dat ik alleen voor mijzelf doe, het is ook een heel belangrijk en waardevol proces waarmee ik mijn klant al help. Door in een gesprek belangrijke vragen te stellen, door te vragen en ze help tot belangrijke inzichten te komen is zo’n gesprek op zichzelf al heel erg waardevol. En daarmee leuk én succesvol. Niet leuren en sleuren om klanten, maar vanaf het startpunt al heel veel waarde mogen bieden.

3. Verplaats je in je klant

Een inkopper, denk je misschien, maar toch zie ik vaak dat het hier nog mis gaat. Als ondernemer ben je natuurlijk steeds bezig met je eigen aanbod, marketing, communicatie etcetera, en is de valkuil groot om vanuit je eigen belevingswereld te denken en te handelen. En dat is nu precies de reden dat jouw klanten NIET aanhaken op wat je doet en zegt. Omdat het ze niet raakt, omdat ze zich niet (genoeg) aangesproken voelen.

Je in je klant verplaatsen is breed, en geldt voor alles wat je doet. Zowel in het aanbod dat je creëert als in je marketing en communicatie. je processen en je zichtbaarheid. Dus denk heel goed na over wie je klant is, waar deze zich bevindt, waar hij/zij ‘s nachts van wakker ligt, welke taal hij/zij gebruikt etc. Pas als je dit heel goed weet te doen, kun je veel makkelijker nieuwe klanten aantrekken en zal het proces van nieuwe klanten krijgen ook veel sneller gaan. Kijk eens eerlijk en met een scherpe blik naar je bedrijf – waar kun je dit nog beter doen? En als je het nog lastig vindt, ga dan zoveel mogelijk in gesprek en observeer je doelgroep. Watch, listen, learn. Zij kunnen je het het beste vertellen.

 

Luister je liever? Ik nam ook een podcast op met deze 3 ijzersterke businesstips, plus nog een extra bonustip:

 

Wil jij meer grip op je bedrijf? Wil je jouw boodschap Groots verspreiden en met minder moeite meer klanten aantrekken? Download dan hier de gratis one pager ‘4 stappen naar grip op je klantenstroom’ of vraag hier een gesprek met mij aan.

Volg me ook op instagram voor meer inspiratie en behind the scenes:

@ciska_iamgroots

Beluister de aflevering ook op iTunes en abonneer je op de I am Groots Podcast. Zo mis je geen enkele aflevering meer.
Beluister hier de aflevering op Spotify of vind ‘m op YouTube.

No Comments
Post a Comment