Kom je angsten onder ogen; love your demons

De afgelopen dagen voelde ik mij totaal niet goed. Ik had geen energie, nergens zin in, geen inspiratie en alles voelde zwaar. Vanochtend belandde ik opeens in een stroom van angstgedachtes, en voor ik het wist had ik een horror scenario in mijn hoofd gecreëerd. Herkenbaar? Tot ik een liedje van Fia aanzette en de tekst “Love your demons” mij enorm raakte.

Ik probeerde de afgelopen dagen te vechten tegen dat gevoel. Het gevoel het even niet te weten en me even niet zo goed voelen. Ik probeerde mijn aandacht op andere dingen te richten. Maar dat nare gevoel bleef. Waardoor ik nog meer in het gevoel van “ik weet het allemaal even niet meer” kwam. Totdat ik de tekst van het liedje Shedding Skins van Fia hoorde:

The moment I stop running from the demons in my head
And instead I choose to love them

When saying yes to life
Both shadow and light
My suffering is done
And I come alive

Geen strijd, maar love your demons

Het lijden zit in het ‘niet accepteren’. Juist het vechten tegen zo’n gevoel of het niet willen erkennen, maakt het groter. Het is ‘de roze olifant’ in de kamer die je niet NIET kunt zien of voelen. Helemaal in het gevoel gaan en het omarmen en accepteren dat ook zulke dingen onderdeel zijn van jou en je proces, love your demons, maakt het zachter en zorgt ervoor dat je dat stuk kunt helen. Het is helemaal oké dat er ook stukken in jou zitten van angst, twijfel en onzekerheid. We zijn tenslotte ook allemaal maar gewoon mens.

Groei is niet altijd fijn

Er wordt vaak geroepen dat groei gelijk staat aan geluk. Ik heb dat vast zelf ook wel gezegd. En uiteindelijk is dat denk ik ook waar, maar dat wil niet zeggen dat het proces van groei altijd fijn is. Groei heeft soms groeipijn, is vaak ongemakkelijk, moeilijk of niet leuk. En dat mag ook wel gezegd worden. Ik heb dit jaar gekozen voor heel Grootse groei in mijn bedrijf en mijzelf, en dat proces is mooi. En tegelijkertijd ook heel confronterend, lastig en soms gewoon pijnlijk. Maar als je ‘ja’ zegt tegen het leven (en groei is leven), dan kies je voor het donkere en het lichte. Zoals Fia zo mooi zegt.

Love your demons.

Ik nam ook een podcast op over de afgelopen dagen en mijn proces. Luister ‘m hieronder:

Beluister de aflevering ook op iTunes en abonneer je op de I am Groots Podcast. Zo mis je geen enkele aflevering meer!
Of beluister hier de aflevering op Spotify of YouTube. Luister de vorige aflevering HIER.

No Comments
Post a Comment