Hoe kun je je creativiteit stimuleren?

Creativiteit is enorm belangrijk in een succesvol bedrijf en een gelukkig leven. Buiten de gebaande paden kunnen denken en het op jouw eigen manier doen. Maar hoe kun je jouw creativiteit stimuleren? Hoe kom je tot de beste, creatieve ideeën? 

Toegang tot je creatieve geest

Het is voor iedereen anders hoe je tot je creatieve geest kunt komen, en daarom is het heel erg belangrijk dat je je bewust wordt van hoe ‘jij werkt’. Hoe jij in elkaar zit en door wat en op welke momenten jouw creativiteit wordt gestimuleerd. Voor mij werkt het bijvoorbeeld altijd goed om te gaan douchen. Door het stromende water en even niets hoeven, wordt mijn creativiteit enorm gestimuleerd. Alles wordt enorm helder en duidelijk onder de douche, en daar worden mijn leukste ideeën geboren. Klinkt misschien een beetje gek, maar voor mij werkt het.

Kom uit je hoofd

Je creativiteit zit niet in je hoofd. Meestal werkt het niet om je creativiteit te willen forceren. Bijvoorbeeld achter de laptop te gaan zitten als je een mooie tekst wilt schrijven. Het werkt veel beter om je hoofd af te leiden door iets te gaan doen. Denk aan een wandeling maken, doodlen, tekenen of iets lekkers te gaan koken. Mediteren is ook een hele fijne tool om uit je hoofd te komen. Terwijl je lekker bezig bent, is je hoofd afgeleid en heb je toegang tot je creativiteit. Omdat je het niet forceert. En dat is het ding met je creativiteit stimuleren; forceren werkt NIET.

Doorbreek je dagelijkse sleur

Wij als mens zijn gewoontedieren. We nemen altijd dezelfde route naar huis, eten iedere dag hetzelfde als ontbijt of hebben een bepaalde werkwijze waarop we altijd willen werken. Om meer in het moment te leven en je creatief denken aan te slingeren, helpt het ontzettend goed om eens uit die vaste gewoontes te breken. Eens een keer niet op je vaste kantoorplek te werken. Je dag anders te beginnen. Met een omweg naar huis rijden. Doordat je iets nieuws doet, ben je meer alert en bewust. En daarmee zet je je creativiteit ook ‘aan’ en kom je ook tot andere, misschien wel hele leuke en vernieuwende inzichten. En het schijnt dat je minder snel oud wordt als je vaak nieuwe dingen blijft doen. Mooi bijkomend voordeel toch?

 

Hoe ik zelf tot het besef kwam om uit de sleur te breken, vertel ik je in deze podcast. En ik heb een hele leuke uitdaging voor je om jou ook op gang te helpen. Beluister ‘m hier:

 

Volg me ook op instagram voor meer inspiratie en behind the scenes:

@ciska_iamgroots

Beluister de aflevering ook op iTunes en abonneer je op de I am Groots Podcast. Zo mis je geen enkele aflevering meer.
Beluister hier de aflevering op Spotify of vind ‘m op YouTube

No Comments
Post a Comment