Deze week is een heel mooi moment voor mij. Normaal laat ik dit soort momenten stilletjes voorbij gaan maar je ‘moet’ het leven vieren. I am Groots bestaat deze week, 1 juli, officieel 4 jaar. Precies 4 jaar geleden schreef ik mij in bij de KvK en werd I am Groots officieel een bedrijf. Alhoewel ik er de afgelopen jaren niet echt bij stil heb gestaan, vind ik deze 4 jaar een heel bijzonder moment. Er zijn helaas veel bedrijven die het niet redden de eerste 3 jaar. Iets wat mij ook enorm motiveert om andere te helpen. Het maakt mij ook extra dankbaar en trots dat I am Groots er is, dat het zo goed gaat en op wat ik in 4 jaar heb opgebouwd. In de podcast en blog van deze week neem ik jullie eerlijk mee in de high en de o zo pijnlijke lows van de afgelopen 4 jaar. 

 

 

Mijn allereerste verkoop

In het najaar van 2017 had ik mijn allereerste dienst in de verkoop: een boswandeling met coaching. Ik had meerdere bevriende coaches gevraagd om mee te wandelen, zo spannend vond ik het. Op het moment dat ik mijn eerste kaartje verkocht, aan mijn allereerste klant was ik zo onwijs blij. Ik was toen op vakantie, openende mijn mail aan de rand van het zwembad en zie daar: ‘Er is 1 ticket verkocht’. Ik sprong echt een gat in de lucht. Ook al was het maar 75 euro, ik vond het zo gaaf dat ik dat geld helemaal zelf had verdiend. Het is niet te vergelijken met wanneer je in loondienst bent en je iets verkoopt of een bepaald succes behaald. Als het helemaal van jou is en jij het helemaal zelf hebt bedacht en verdiend, geeft dat zo’n kick. Nog steeds vind ik het gaaf. Maar die eerste keer, dat gevoel komt nooit meer terug. Daar is het allemaal begonnen. 

Goede marketing & sales is onmisbaar

Vanuit het idee om meer met de styling te gaan doen in 2017, kwam ik op het idee om styling workshops te geven voor een kleine prijs. Ik had zo’n moeite om deze vol te krijgen. Ik heb de workshops vier keer georganiseerd, waarvan hij maar 1x door kon gaan omdat er steeds niet genoeg aanmeldingen waren. Ik had de hele trucendoos open getrokken en allerlei advertenties erop gezet. Toch gebeurde weinig tot niets. Ik deed toen zoveel onhandig. Achteraf zie ik heel duidelijk dat ik helemaal geen scherpe boodschap had en niet durfde te kiezen voor een specifieke doelgroep. Ik wilde het liefst elke vrouw helpen, en daardoor koos ik niet. Dat zorgde ervoor dat ik niemand echt aansprak en dus veel moeite had om klanten aan te trekken.

Overspannen terwijl je het allerleukste doet 

Ik werkte als ondernemer heel hard en heel veel. Ik werkte zeker 50 uur of meer in de week. Ook in het weekend en de avonduren. Ik was altijd en overal met mijn werk bezig. Ik vergat dat ik op mijzelf moest letten en je altijd voor jezelf moet zorgen. En dat terwijl ik nota bene al een keer, toen ik nog een loondienst was een burn out heb gehad in mei 2015, omdat ik alles tegelijk wilde. 

Rond kerst 2017 gunde ik mijzelf eindelijk een paar vrije dagen en ik stortte helemaal in. Ik was helemaal leeg. Mijn energie was super laag en wist dat als ik zo doorging dat ik weer overspannen thuis kwam te zitten. Een diepte punt van de afgelopen 4 jaar maar ook echt een moment wat hard nodig was.

Ik besefte me dat hoe ik het toen deed niet duurzaam was. Er moest een andere manier zijn. Ik ben gestart met ondernemen vanuit een hele grote passie maar ook echt een drive voor meer vrijheid en mijn eigen tijd kunnen indelen. Juist omdat ik overspannen ben geweest en mijn energie niet meer 40 uur piek niveau is. Ik werkte toen net zo hard of misschien wel harder als in 2015 maar nu voor een minimum salaris. Dat was het moment dat ik besloot dat het echt anders moest. Ik besloot me te laten coachen en te gaan investeren in mijn skills als ondernemer. Dat had ik daarvoor nog niet echt serieus gedaan. Ik investeerde wel in boeken, trainingen en webinars, maar liet me niet uitdagen als ondernemer. Vanaf 2018 heb ik mij laten coachen en dat doe ik nu nog steeds regelmatig. Dat heeft ervoor gezorgd dat ik, en daardoor mijn bedrijf, zo enorme ommekeer heeft gemaakt. Mijn leven ziet er nu zo totaal anders uit. 

Het moment dat ik mijn eerste half jaar traject verkocht 

Samen met mijn eerste, eigen business-coach ging ik mijn hele aanbod neerzetten. Op strategisch niveau kijken waar mijn kracht ligt en waar de vraag van mijn ideale doelgroep ligt. We kwamen uit op een half jaar coaching traject. Dit traject zette ik in de markt voor 4.000 euro. Een gigantische stap. Daarvoor deed ik coaching trajecten waarvoor ik 600 euro vroeg voor 3 tot 5 sessies. Dat was leuk, ging hartstikke goed maar van 600 naar 4.000 was voor mij, mentaal als business-wise, een enorme stap.

Op een ander niveau gaan ondernemen begint bij jou, bij je mindset, bij je zelfvertrouwen en bij de keuzes die je maakt over hoe jij je bedrijf en je leven wilt inrichten. Een enorme transformatie en ik ben tot op de dag van vandaag ontzettend blij dat ik iemand in de arm heb genomen om me hierbij te helpen.

Jouw bedrijf dus jouw keuzes 

Iets dat ik de afgelopen 4 jaar absoluut heb geleerd is dat je jouw keuzes en je richting niet moet laten afhangen van iemand anders. Ik ben in het begin van mijn onderneming een samenwerking aangegaan met een andere ondernemer terwijl het achteraf gezien ook helemaal niet iets was voor mij. Het klopte niet voor mij en dat was waarschijnlijk ook de reden waarom het niet liep en ik ook best wel wat onhandige, gênante dingen in die tijd heb gedaan. In de podcast vertel ik daar echt een onwijs gênant verhaal over. 

Maar ook later ben ik nog wel eens in die valkuil gestapt – een samenwerking of richting die uiteindelijk niet bleek te werken, omdat het toch niet echt van MIJ was. Het klopte niet genoeg voor MIJ. Meestal had ik eerder al wel een onderbuikgevoel dat het niet klopte, maar daar had ik dan toch niet naar geluisterd.

Feestweek

Dit waren een aantal van mijn hoogte- en dieptepunten, zoals dat hoort bij ondernemerschap. Dingen lanceren die mislukken, dingen doen die niet goed uitpakken, achteraf bedenken dat je het anders had moeten doen; het hoort erbij. Het ondernemen is een groot spel met ook hele mooie successen die je zeker moet vieren. Vandaar dat deze week een echte feestweek is. De hele week gaan we dan ook iedere dag op Instagram iets heel leuks weggeven als bedankje voor mijn 4 jarige bestaan. Zonder jullie was dit niet gelukt. Iedere dag geef ik iets heel leuks weg en blik ik met je terug op de afgelopen 4 jaar. Volg me dus ook even op instagram om mee te doen aan alle mooie winacties van deze week. 

 

Win mijn ‘Programmeer jezelf voor succes’ training t.w.v. 199,- euro

Ik word zo blij van alle leuke reacties die ik van jullie krijg op de podcasts. In de podcast deel ik graag veel waarde, inzichten en lessen met jullie en ik vind het super leuk om te zien dat er zoveel geluisterd wordt. Om je daarvoor te bedanken wil ik jullie heel graag iets teruggeven. Deel de afleveringen op instagram, zodat al jouw ondernemersvrienden daar ook van kunnen leren. Als bedankje daarvoor geef ik in de maand juni 1x de training ‘Programmeer jezelf voor succes’ t.w.v 199 euro weg. Mee doen is simpel. Maak een screenshot van een podcast aflevering (maakt niet uit welke), tag mij @ciska_iamgroots hierin, deel wat je uit de aflevering hebt gehaald en deel deze vervolgens op Instagram. Meedoen kan de hele maand juni (dus tot 1 juli). Ik geef hem heel graag cadeau aan één van de geweldige mensen die hem deelt en daarmee anderen inspireert! Hoe vaker je deelt, hoe groter de kans.

Nogmaals; dank je wel voor het luisteren en het delen.

 

Volg me ook op instagram voor meer inspiratie en behind the scenes:

@ciska_iamgroots

Beluister de aflevering ook op iTunes en abonneer je op de I am Groots Podcast. Zo mis je geen enkele aflevering meer.
Beluister hier de aflevering op Spotify of vind ‘m op YouTube.

No Comments
Post a Comment