Welke figuurtypes zijn er en hoe ga je daar mee om?

Je figuur; één van de meest besproken onderwerpen onder vrouwen. Dik, dun, lang, kort. Hoe kleed je jezelf nou op je mooist? Het gaat bij figuurtypes niet om mooi, lelijk, dik of dun, maar puur om je bouw. Daar kun je niet zoveel aan veranderen, het is nou eenmaal hoe jouw lichaam in elkaar zit. Door erachter te komen wat voor figuurtype jij bent, kun je ook leren hoe jij jezelf kunt kleden. Welke kleding doet iets voor je, en welke kleding kun je beter laten hangen. Je eigen figuurtype ontdekken is de basis van een mooie kledingstijl en er op je best uit zien.

4 basis figuurtypes
Er zijn 4 basisfiguren, namelijk een H-, 8-, V- of A-figuur. Hieronder zie je per figuurtype hoe deze eruit ziet en waar je op moet letten als je jezelf kleedt.

H-type

De H is 1 van de 4 basis figuurtypes

Hoe ziet het H-type eruit?

Het H-type is vrij recht. De schouders en heupen zijn ongeveer even breed en er is weinig taille. Ook al is er geen aanwezig taille, het zwaartepunt van het figuur ligt op de buik.

Tips voor de ‘H’

Een ‘H’ figuur is dus vrij recht, en dit kun je mooi kleden met rechte modellen. Dus een rechte jurk, of bijvoorbeeld een ongetailleerde top of jasje. Je kunt ook een taille creëeren door kledingstukken te kopen met een heel duidelijke taille. Kies dan voor stevigere stoffen, die een beetje afstaan van het lichaam. Voorbeelden zijn een A-lijn rok, of een top met een peplum (een schootje).

Leg het accent op je mooie benen en niet op je taille of schouders. Kies bijvoorbeeld voor een rechte broek of een bootcut of flared model. Let op met broeken met een hoge taille of kokerrokken. Deze benadrukken juist extra de rechte vorm van je bovenlichaam. Het is mooier om voor een regular of lage taillehoogte te kiezen.

8-type

De 8 is 1 van de 4 basis figuurtypesHoe ziet het 8-type eruit?

Een 8-figuur, of soms ook X-figuur genoemd heeft net als de H gelijke schouders en heupen. Er is bij een 8 een duidelijk aanwezig taille en ronde vormen. Dit wordt ook vaak het klassieke zandloperfiguur genoemd.

Tips voor een ‘8’

Een 8-figuur heeft een duidelijke taille, en het is het mooist om deze taille goed te laten zien. Leg het accent op de taille én op de borsten. Let bij kleding vooral op of het mooi getailleerd is of zorg zelf voor een zichtbare taille door bijvoorbeeld een tailleriem.

Strakkere rokken, klokrokken of broeken met een hoge taille staan heel erg mooi op een 8. Deze modellen laten de mooie vloeiende lijnen van een 8 goed zien.
Ongetailleerde tops of jasjes staan wat minder mooi, doordat het smalste punt van het lichaam verdwijnt. Je lijkt hierdoor dus al snel groter.

A-type

De A is 1 van de 4 basis figuurtypes Hoe ziet het A-type eruit?

Mensen met een A-figuur zijn bij de heupen wat breder als bij de schouders. Soms hebben A-types ook iets afhangende schouders. Het codewoord voor dit figuur is balans. Balans tussen schouders en heupen creëeren.

Tips voor een ‘A’

Om je lichaam meer in balans te krijgen, is het voor een A-figuur heel belangrijk om wat meer volume bij de schouders te creëeren. Dit kun je doen door bijvoorbeeld een jasje te dragen met een schoudervulling of epauletten. Ook kun je kiezen voor een horizontale streep in je tops, een blote hals of laagjes in je bovenkleding.
Je kunt zelfs met losse schoudervullingen werken in blouses of tops. Houdt juist de onderkant, bij je heupen, rustig met donkere effen kleuren.
Houd je onderkant juist rustig. Draag effen of donkere broeken en rokken. Jurkjes met een verhoogde taille staan ook mooi, omdat die de aandacht trekken naar net onder de borst en niet naar je heupen.

V-typeDe V is 1 van de 4 basis figuurtypes

Hoe ziet het V-type eruit?

Het V-type is eigenlijk precies het tegenovergestelde type van de ‘A’. Een V-figuur is wat breder bij de schouders dan bij de heupen. Een V is vaak wat rechter, en heeft smalle heupen en kleine billen. Ook hier is balans creëeren heel belangrijk. Waar de ‘A’ meer volume moet creëeren bij de schouders is het voor een ‘V’ juist zaak om meer volume te maken bij de heupen.

Tips voor een ‘V’

Creëer meer volume bij de heupen door bijvoorbeeld rechte rokken, plooirokken of wijdere broeken. Kies aan de bovenkant juist voor strakke of smal gesneden jasjes of tops, zodat je geen extra volume krijgt bij de schouders. Draag het liefst simpele en effen tops, eventueel met een V-hals. De V-hals laat je schouders wat minder breed ogen.
Als je graag jurken draagt, kies dan voor rechte modellen of losvallend vanaf de schouder.

Wat ben jij?
Ben jij wel eens voor de spiegel gaan staan om écht te kijken naar je figuur? Zonder oordeel? Probeer het eens. Het is niet makkelijk, maar probeer zo objectief mogelijk te kijken naar je vormen en verhoudingen. Waar ben je smaller en waar ben je breder? Kun je ontdekken welk van de 4 figuurtypes jij bent?

Wil je graag hulp krijgen bij het ontdekken van jouw figuur, en nog meer tips krijgen voor wat je wel en niet kunt dragen met jouw vormen? Kijk dan HIER voor een 1-op-1 adviesgesprek, waarin je op maat advies krijgt.

Foto: Heidi Bergman

No Comments
Post a Comment