fbpx
Met deze tips kun je elke dresscode ontcijferen

Er valt een uitnodiging op de mat. Leuk! Weer een feestje! Maar dan zie je de dresscode en je kunt er geen touw aan vastknopen. Moet je in het lang, kort, cocktail, netjes, feestelijk, festival chic? Er zijn een aantal officiële dresscodes en tegenwoordig worden er vaak voor feestjes zelfbedachte dresscodes voorgeschreven. Dat maakt het soms nogal ingewikkeld om gepast op een feestje te verschijnen. Om je een handje te helpen, vind je hieronder de uitleg van alle officiële dresscodes.

Black Tie
De dresscode Black Tie zul je vaak op uitnodigingen tegenkomen voor een chic feestje in de avond. Van de vrouwen wordt verwacht dat zij in een lange jurk gekleed gaan, al mag je ook een hele chique cocktailjurk dragen. De heren moeten zich in een smoking hijsen voor Black Tie. De smoking is zwart of donkerblauw en wordt gedragen met een strik.

White Tie
Heb je een feestje waar je in White Tie moet? Lucky you! Je mag helemaal uitpakken bij deze dresscode. Dit is ook meteen de meest chique en formele dresscode. Denk aan een ontmoeting met de koninklijke familie. Vrouwen dragen een lange en chique jurk. Het liefste met veel glimmers, stenen en glitters. Een decolleté mag, mits deze natuurlijk niet te diep en ordinair is. Maak je outfit af met veel (opzichtige) sieraden, maar geen horloge. Lange handschoenen mogen ook, maar hoeven niet.
Mannen dragen een rokkostuum.

Gala
De dresscode gala staat synoniem voor een lange jurk voor de vrouwen. Vaak wordt er Black Tie mee bedoeld, maar laat je vooral door de uitnodiging en de gelegenheid inspireren. Soms wordt er bijvoorbeeld een thema of een kleur aan de kledingvoorschriften toegevoegd.

Cocktail
Ga je naar een cocktailfeestje dan betekent dat dat je jurk wat korter is. De naam zegt het al; de bekende cocktailjurk voor een cocktailfeestje. Deze jurkjes vallen net op of net boven de knie en zijn lekker feestelijk. Je mag ook uitpakken met kleuren en prints. Cocktailfeestjes mogen vrolijk en uitbundig zijn! Voor de heren gelden er minder strikte voorschriften. Zolang zij maar een beetje netjes en feestelijk eruit zien, zitten ze goed.

Tenue de Ville
De naam verklapt het al. Tenue de Ville betekent een nette outfit die je ook naar de stad zou dragen. Deze dresscode is formeel, maar niet te feestelijk. Denk bijvoorbeeld aan een mooie A-lijn of plooirok met een mooie blouse, top of jasje. De rok of jurk (dat mag natuurlijk ook) valt op of onder de knie.
Zorg dat je er netjes en elegant uitziet en niet te opvallend of uitbundig. Vaak dragen vrouwen bij deze dresscode pastelkleuren.
Voor de mannen geldt dat ze een (donker)blauw of grijs pak dragen. Liever geen formaal zwart pak.

Business
Ook dit zegt het al; deze dresscode komt vooral in het zakenleven voor en met name in bepaalde sectoren. Denk aan de advocatuur of de financiële sector. Voor mannen betekent dit een mooi pak met een overhemd, stropdas en nette schoenen. Voor de vrouwen kan dit een mantelpakje betekenen of een tweedelig pak. Maar ook een nette jurk of een combinatie met een rok is prima. Zorg dat je er netjes en verzorgd uitziet en houdt je outfit rustig. Niet te veel opvallende kleuren en prints dus.

Business Casual
Business casual is iets minder formeel als de dresscode Business. Voor de mannen geldt dat zij niet helemaal strak in pak hoeven. Een nette broek met colbert is een goede optie voor Business Casual. Spijkerbroeken passen hier niet bij.
Vrouwen kunnen een nette broek, rok of jurk dragen met een jasje of vestje. Let ook bij Business Casual op dat je niet voor te opvallende kleuren, prints en accessoires kiest.

Casual
Dit is geen dresscode die je vaak zal tegenkomen bij een feestje. Casual is eigenlijk de dresscode voor je vrije tijd. Het is belangrijk dat je je lekker in je kleding voelt en het lekker comfortabel zit. Denk aan spijkerbroeken, truien, sweaters, platte schoenen of sneakers. Niet te veel over nadenken. Let natuurlijk wel op de gelegenheid waar je je outfit voor uitkiest. Dus op je werk draag je liever geen slippers en hele korte rokjes of broeken.

Casual Chic
Casual Chic is iets gekleder dan casual en minder netjes dan business. Je kunt een casual broek bijvoorbeeld combineren met een nettere blouse of jasje. Zo voeg je letterlijk iets chics toe aan je look en zit je helemaal goed in deze dresscode. Let op met spijkerbroeken, deze passen niet zo goed bij deze dresscode, tenzij je als vrouw een zwarte nette jeans draagt. Vermijd ook versleten of gerafelde items, want; niet chic.

Welke dresscodes kom jij nog meer vaak tegen en heb jij moeite mee? Stel ons al je vragen in de comments hieronder of mail ze naar hello@iamgroots.com. We helpen je graag!

Lees hier ook onze tips hoe je een persoonlijke kledingstijl kunt ontwikkelen, zodat je zelfs binnen de dresscodes nog steeds jezelf kunt blijven en laten zien.

Foto: Robert Metz

No Comments
Post a Comment