Tips voor een goede sollicitatie outfit

Het blijft spannend: een sollicitatiegesprek. Je bent van tevoren dagen aan het nadenken over de beste antwoorden op alle mogelijke vragen die ze je kunnen stellen. Je hebt een hele waslijst aan vragen voor hen bedacht. Maar dan blijft er nog die ene vraag: wat trek ik aan? Je kleding bepaalt mede de eerste indruk die mensen van je hebben, dus onderschat niet hoe belangrijk deze factor is. Vandaag delen we 4 tips voor een sollicitatie outfit waar jij indruk mee maakt!

Verdiep je in het bedrijf

Laten we meteen beginnen met één van de belangrijkste tips. Een goede sollicitatie heeft namelijk geen vast recept, maar het hangt enorm af van én jouw karakter én het bedrijf waar je gaat solliciteren. Inhoudelijk verdiep je je natuurlijk in het bedrijf voor je op gesprek gaat, en probeer ook in te schatten hoe de cultuur binnen het bedrijf is. Is het een zakelijk en formeel bedrijf? Is het een bedrijf met veel hiërarchie? Is de cultuur juist losjes en relaxed? Wat voor product of dienst biedt het bedrijf aan? Is dat creatief, zakelijk, laagdrempelig? Stem daar je outfit op af. Dus ga je bij een creatief bureau solliciteren, dan hoef je echt niet in pak te gaan. Kies dan bijvoorbeeld een nette spijkerbroek of broek met een mooie blouse met een printje of een leuke kleur.

Beken kleur

Het is een misvatting dat een sollicitatie outfit neutraal moet zijn. Je komt op gesprek om elkaar beter te leren kennen en te zien of er een match is tussen jou en het bedrijf. Dus je mag jezelf echt laten zien. Dus houd jij van kleur of prints? Wees niet bang om dat tijdens een sollicitatie te laten zien. Bovendien val je daarmee meer op en zul je beter onthouden worden. Let er wel op dat je niet over the top gaat. Je wilt jezelf zijn, maar ook mensen niet afschrikken.

Het blijft een sollicitatie outfit

Hoe leuk, spontaan of informeel het bedrijf ook lijkt, het blijft een sollicitatiegesprek. Dus zorg ervoor dat je er netjes en vooral verzorgd uitziet. Dus ook al is het een jong en informeel bedrijf, laat die gescheurde spijkerbroek even in de kast liggen. Zorg ervoor dat je haar netjes zit, je kleding gestreken is als dat nodig is en je lekker fris ruikt. Klinkt misschien als een open deur, is het ook, maar sta er toch even extra bij stil. Lak je nagels, draag je lievelingsparfum en doe even extra je best. Dat wordt gewaardeerd en het laat zien dat je je zaakjes op orde hebt.

Blijf jezelf

Het aller, aller, allerbelangrijkste voor zowel je outfit als je gedrag; blijf vooral jezelf. Een sollicitatie gesprek is ook een kennismaking, dus geef anderen de gelegenheid om jou te leren kennen. Jezelf heel anders voordoen als je bent is het begin van een mismatch. Vroeg of laat zal blijken dat je niet binnen dat bedrijf past of er zelf doodongelukkig wordt. Dus wees jezelf, wees eerlijk en laat jezelf zien. Natuurlijk mag je best de positieve kanten wat meer benadrukken, dat hoort ook bij een sollicitatiegesprek, maar blijf lekker wie je bent. Ook in je kleding.

Hulp nodig?

Vind je het lastig om jezelf te laten zien door middel van je kleding? Weet je niet zo goed hoe je jouw karakter en smaak kunt vertalen in een kledingstijl? Laat ons je helpen! Download hier nu gratis ons stappenplan om je eigen stijl te ontdekken. Helemaal voor nop.

Meer leren over kleur? We schreven artikelen over de vier seizoenstypes en welke kleuren daarbij passen, zodat je kunt ontdekken welke kleuren bij jou passen. Lees meer over het wintertype, zomertype, herfsttype en lentetype.

Foto: rawpixel
1 Comment
  • Anne

    Ciska wat een goed artikel! Fijn dat je het niet houdt bij de neutrale kleuren haha, juist een kleurtje/printje kan een eerste indruk ook positief beinvloeden!

    6 juli 2021at08:22 Beantwoorden
Post a Comment