Willen vs. moeten - wat brengt jou in beweging? - Groots

Willen vs. moeten – wat brengt jou in beweging?

Home / Groei  / Willen vs. moeten – wat brengt jou in beweging?
Willen versus moeten - wat drijft jou?

Nog geen twee weken geleden vond de allereerste editie van In Goed Gezelschap plaats (kijk hier voor meer info). Een avond goede gesprekken in gezelschap van fijne mensen. Gesprekken die je maar zelden hebt. Die echt ergens over gaan. Gesprekken die de diepte in gaan. En deze allereerste editie ging over het thema ‘de uitdaging van ons willen’. Niet geheel onbaatzuchtig zal ik meteen toegeven. Want mijn eigen uitdaging met dingen ‘willen’ is groot. Soms werd mijn ‘willen’ zo groot en geforceerd, dat ‘willen’ ‘moeten’ wordt. En gelukkig was het gezelschap zo fijn, en de gesprekken zo inzichtgevend dat ik deze hier graag met jullie deel.

Het verschil tussen ‘willen’ en ‘moeten’
Er zit een wereld van verschil tussen deze twee begrippen. Als je iets wilt, komt dat altijd van binnenuit. Je bent intrinsiek gemotiveerd om iets te doen. Het voelt goed om dit te doen, omdat je het zelf graag wilt. Heel anders is dit wanneer je iets moet. Het woord ‘moeten’ heeft meteen ook een hele negatieve associatie. Ik heb hier zelf altijd al een lastige relatie mee gehad, van kinds af aan. Zodra ik iets moet van iemand anders of het gevoel krijg dat ik iets moet, doe ik het liefst het tegenovergestelde. Ik ga meteen met de hakken in het zand en vooral niet dat doen wat er gevraagd wordt. Maar nu komt de grap (en de paradox): ik realiseer mij dat ik vaak vooral iets van mezelf moet. Omdat je denkt dat het hoort, omdat je denkt dat je omgeving dit van jou verwacht of omdat je denkt dat dit het juiste is om te doen. Als je jezelf weer iets oplegt, vraag je dan eens af: moet dit echt? En vaak is het antwoord dan “Nee”, maar heb je het jezelf opgedragen op basis van allerlei aannames over andermans verwachtingen.

Ontspanning vs. druk
Een heel groot inzicht kwam voor mij wanneer ‘willen’ ‘moeten’ wordt. Iets waar ik eerlijk gezegd de laatste maanden enorm mee heb geworsteld. Ik moest eigenlijk van alles, zonder te beseffen dat het ‘willen’ ‘moeten’ werd. Van weer helemaal opkrabbelen uit mijn burn-out, tot het supersnel opbouwen van I am Groots, het werd allemaal heel geforceerd. Het begon als heel graag ‘willen’, maar er kwam zoveel druk op te staan. Ik kon steeds minder genieten van elke dag werken aan mijn eigen droombedrijf. Omdat het ‘moest’ en het liefst wel nu meteen. Ik had alleen de focus op wat er allemaal nog moest gebeuren. Focus op alles wat er nog niet was. Waardoor ik continu een gevoel van ontevredenheid had. Het was nooit goed, ik had nooit genoeg stappen gezet. In de gesprekken tijdens In Goed Gezelschap kwamen we tot het inzicht dat het veel leuker. fijner, productiever en duurzamer is om te genieten van wat er nu is. Te waarderen welke mogelijkheden er allemaal zijn naar jouw doel. En natuurlijk te werken aan de stappen richting jouw doel. Maar in plaats van iedere dag werken met (veel te grote) deadlines, kun je ook tijd inplannen om te werken aan die stap. Zonder die harde deadline.

Deadlines = dead lines
De nood was voor mij hoog, dus ik ben dit meteen gaan toepassen. In plaats van ‘artikel X schrijven en publiceren’ staat er nu op mijn to do lijst ‘van 10.00 – 12.00 uur werken aan artikel X’. Zonder dat het artikel per sé af moet. En wat ik merk is dat ik hiermee zo veel productiever ben. In plaats van dat ik tegen mezelf zeg dat het af moet, neem ik de tijd om ergens aan te werken omdat ik dat wil. En zo krijg ik veel meer gedaan in dezelfde tijd. Zonder die deadlines ben ik veel productiever, en is alles veel lichter en leuker. Ik kan weer genieten van elke dag stappen zetten. En in de tijd die ik overhoud, ga ik aan de slag met de taken waar ik zin in heb. Of als ik een off day heb, klap ik mijn laptop dicht en ga eens een rondje buiten lopen. Of een boek lezen. Of een film kijken.

Het leven is veel te leuk om van alles te ‘moeten’, zeker van jezelf. Ik geniet weer veel meer van iedere dag, en zie zoveel mogelijkheden. Deze redelijk eenvoudige mind switch heeft mij in de afgelopen weken al zoveel gebracht. Voor mij werkt dit heel goed.

Wat is jouw relatie met ‘willen’ en ‘moeten’? Handel jij ook vaak vanuit het idee dat iets moet?

Vond je dit artikel interessant? Lees dan ook eens:
Wat is jouw levensmissie?
Je bent een afspiegeling van je omgeving
Perfectionisme is de laagste levensstandaard
De kunst van het lanterfanten

Foto: Ryan McGuire

Gratis toegang tot extra tips?

Schrijf je nu in en je ontvangt gratis extra tips, inspiratie en updates over onze activiteiten en workshops.

Geen zorgen, we zullen je geen spam sturen. Beloofd! Powered by ConvertKit
1 Comment
  • Irma

    Heel, heel herkenbaar wat je schrijft!
    Ik heb hier al wel wat stappen in gemaakt 🙂 als ik veel ‘moest’, blokkeerde ik vaak volledig. Dan zat ik gewoon vast en lukte niets meer. Totdat ik dingen ging doen omdat ik ze wilde doen. Ook bijvoorbeeld voor school: “ik wil die deadline halen, omdat ik dan het blok heb afgerond” in plaats van “ik moet die deadline halen, omdat ik anders mijn diploma niet haal”. Het was voor mij een draai in mijn denken, maar wel erg helpend!

    13/02/2017 at 13:15 Beantwoorden
Post a Comment