Wijsheid is in de stilte - Groots

Wijsheid is in de stilte

Home / Ontdek  / Wijsheid is in de stilte
Iamgroots.com_In de stilte ligt de wijsheid

Vorige week tipte ik het boek ‘Een nieuwe aarde’ van Eckhart Tolle hier. Door zijn boek raakte ik geïnspireerd en geïnteresseerd in wat meer stilte in je leven met je doet, en hoe het je kan helpen. Een hele tijd geleden hoorde ik namelijk dat alle grote leiders en succesvolle ondernemers, denk aan de Bill Gates’ en Richard Bransons van deze wereld, elke dag minimaal 10 minuten de stilte opzoeken. Even tijd voor henzelf, tijd om rustig na te denken. Zij stellen: “If you don’t have 10 minutes, you don’t have a life.”

Deze grote mannen en vrouwen van onze wereld hebben dus die 10 minuten per dag met elkaar gemeen. Toen ik dit hoorde, zette dit mij meteen aan het denken. Want wat brengt deze stilte hen? Waarom helpt het hen in hun succes en hun geluk? Na wat onderzoek en gepeins kwam ik tot deze redenen waarom die 10 minuten een wereld van verschil zouden kunnen maken, ook voor jou.

Just be
Geraakt en geïnspireerd was ik door het lezen van het boek van Eckhart Tolle. Hij schrijft daarin over deze moderne, hectische tijden en hoe we altijd maar ‘aan het doen’ zijn. We zijn altijd iets aan het doen of maken, onderweg van A naar B, of aan het bedenken wat we in de toekomst allemaal nog ‘moeten’ doen. We zijn voornamelijk aan het ‘doen’, en bijna niet aan het ‘zijn’. Zijn advies voor ons allen is: meer ‘zijn’, minder ‘doen’.
Onze Monkey Mind gaat volledig met ons aan de haal. We zijn onszelf er niet eens meer bewust van. Zonder bewust te kiezen, volgen we vaak in de ratrace van het ‘doen’ klakkeloos al onze gedachten op. Maar niet altijd maken we dan de meest handige of wijze beslissingen.

You-time
Door even 10 minuten voor jezelf te nemen, zonder andere mensen, geluiden, telefoons, internet en eindeloze to do-lijstjes, neem je even een stapje terug. Je creëert hiermee afstand van waar je allemaal mee bezig was, en daarmee kun je alles op een andere manier de revue laten passeren. Het kan je helpen om bepaalde beslissingen te nemen, of je focus te behouden of juist te verleggen. Je ‘moet’ even helemaal niks, er is niemand die iets van je wilt of vraagt. Je neemt als het ware door een stapje terug te doen de touwtjes weer in eigen handen. Je luistert naar jezelf: naar je gedachten en je gevoel. En op basis daarvan neem je een beslissing. Jouw beslissing. It’s all about you! You’re in charge.

Slow down
‘Slow’ is de laatste tijd steeds meer een trend. Slow coffee, slow juicer, slow living, versimpelen. En dat is niet voor niets. In deze tijd speelt ons leven zich in een rap tempo af. We staan als mens bijna altijd in de hoogste versnelling, tijd om te vertragen denken we niet te hebben en nemen we dus ook niet. Maar dit moordende tempo is fysiek en mentaal op lange termijn niet vol te houden. De boog kan niet altijd gespannen staan. Kijk naar de grote stijgingen in het aantal mensen met overspannenheid en burn-out klachten. Zelf was ik hier ook slachtoffer van, zoals jullie misschien wel weten. Bovendien is mijn eigen ervaring dat je door alles snel te willen doen ook geen tijd hebt om te genieten. Te genieten van de reis naar het einddoel. Want voor diegenen die denken dat je pas gelukkig of succesvol zult zijn als je dat einddoel hebt bereikt, haal ik je graag uit die droom. Ain’t gonna happen. 

Probeer het eens
Het is gratis, en je kunt het zelf heel makkelijk uitproberen hoe het voor jou werkt. Het enige dat je nodig hebt is een plek waar je je kunt afzonderen en waar je korte tijd niet gestoord wordt. Leg je telefoon, laptop, boeken en alle verdere afleidingen even aan de kant. Ga ervoor zitten en kijk wat er gebeurd. Accepteer wat er gebeurd, en ga vooral niet in gevecht met wat ‘is’. Laat je gedachten rustig opborrelen en probeer deze natuurlijk te laten komen en gaan. In mijn eigen ervaring werkt het niet om bepaalde gedachten of onderwerpen te forceren. Zet eventueel een timer voor jezelf die je weer uit jouw stilte kan halen.

Het lijkt zo simpel, maar is dat het ook? Zelf vind ik het best moeilijk om me even uit de drukte van alledag terug te trekken, omdat ik het gevoel heb dat ik nog veel dingen ‘moet’ doen. En juist op die momenten zijn die 10 minuten van stilte zo veel waard. Juist op die momenten brengt het mij focus, en merk ik dat ik me weer teveel heb laten leiden door anderen en onbelangrijke dingen. Of komt opeens het antwoord op die beslissing waar ik al zo lang mee worstel.

Trek jij je wel eens terug? Zoek jij op sommige momenten bewust de stilte op? En wat doet dat voor jou? Zo niet, probeer het eens. En deel je ervaringen hieronder.

Happy you-time!

Vond je dit interessant? Lees dan ook eens:
Wat een stilteretraite met je doet – door een ervaringsdeskundige
Onze favoriete meditatie-apps
De kracht van dankbaarheid

Reis je gelukkig en wijs

Foto: Ryan McGuire

Save

Save

Gratis toegang tot extra tips?

Schrijf je nu in en je ontvangt gratis extra tips, inspiratie en updates over onze activiteiten en workshops.

Geen zorgen, we zullen je geen spam sturen. Beloofd! Powered by ConvertKit
No Comments
Post a Comment