Welk kleurtype ben jij? - Groots
Met een kleuranalyse kun je bepalen welk kleurtype je bent

Heb jij dat ook? In dat ene jurkje krijg je altijd zoveel complimentjes. En in dat andere bloesje krijg je vaak de vraag of je erg moe bent. Grote kans dat dat met de kleur van deze stukken te maken heeft. Het ene haalt je op, het andere maakt je flets, moe of zelfs ziek. Welke kleuren je goed staan en waar je dus van opfleurt, heeft te maken met welk kleurtype je bent.

Wat is een kleurtype?
Johannes Itten is de bedenker van de kleurenleer. Hij creëerde het kleurenwiel, waarin hij primaire, secundaire en tertiaire kleuren definieerde. Uiteindelijk volgde zijn 4 seizoenen theorie, waarmee hij 4 kleurtypen onderscheidde. Hier zijn ook de kleurtypen op gebaseerd Kleurtype is gebaseerd op de kleurenleer van Johannes Ittendie we tegenwoordig nog steeds doen bij een kleuranalyse.

De 4 seizoenen en dus daarmee kleurtypen zijn natuurlijk herfst, winter, zomer en lente. Het onderscheid dat bij elk type gemaakt wordt hangt af van koel versus warm, en gedempt versus helder. De combinatie van deze twee schalen maakt dus dat er 4 kleurtypen zijn. Om een kleurtype verder te nuanceren zijn er in totaal 12 verschillende typen. Elk van de seizoenen kent drie types, de zogenaamde tussentypes. Niet iedereen valt natuurlijk compleet binnen 1 van de 4 seizoenen.

Waarop is een kleurtype bij ons als mens gebaseerd?
Als je een kleuranalyse laat doen, wordt er gekeken naar je huidskleur, kleur van je ogen en van je haar. Heb je bijvoorbeeld een gele ondertoon in je huid? Grote kans dat jij dan een warm kleurtype bent (herfst of lentetype). Heb je grijs in je ogen? Dat past nou echt bij een zomertype. Zo zijn er bepaalde kenmerken bij elk van ons die een indicatie geven welk kleurtype wij zijn.

Waarom is kleur (in je kleding) zo belangrijk?
Iedereen valt in een bepaald kleurentype, en dat betekent dat we ook bepaalde kleuren minder goed kunnen hebben. Het dragen van de juiste kleuren, in zowel kleding, accessoires, make-up als haar (als je je haar verft) haalt je op en laat je er fris en uitgerust uitzien. Wallen en lijntjes verminderen, vlekjes in je gezicht vallen niet meer op en je ogen gaan stralen. Het dragen van juist de verkeerde kleuren heeft een tegenovergesteld effect. Het kan je flets maken, plekjes en wallen vallen meer op. Om dat effect te verdoezelen zal je bijvoorbeeld juist meer make-up moeten dragen. Zeker als we wat ouder worden is het dragen van de juiste kleuren belangrijk. Lijntjes, wallen en vlekjes nemen toe, en je wilt misschien niet altijd veel make-up hoeven dragen om dit te camoufleren.

Een kleuranalyse laten doen
Om te ontdekken welk kleurtype je bent, kun je een kleuranalyse laten doen. Zorg dat je kiest voor een complete en uitgebreide analyse, van +- 1 uur. Soms worden er winkels weleens quick scans aangeboden, maar de analyse die daaruit voortkomt is niet altijd kloppend. Er is meer tijd voor nodig om jouw juiste kleurtype te analyseren. Het heet niet voor niets een analyse!
Zo’n kleuranalyse hoef je gelukkig maar eens in je leven te doen. Je zult nooit van kleurtype veranderen. Dus weet je eenmaal wat voor jou werkt? Dan heb je daar de rest van je leven plezier van.

Heb jij wel eens een kleuranalyse laten doen? Hoe vond je dat? En welk kleurtype ben jij?

Ben je nieuwsgierig? Vraag hier jouw eigen kleuranalyse aan.

No Comments
Post a Comment