Meditatie - wat is dat nou eigenlijk? - Groots
Meditatie is de verstilling van de geest

Meditatie – een woord dat de laatste tijd overal rondzoemt. De laatste jaren hoor je er steeds meer over, en zijn er steeds meer mensen die zijn gaan mediteren. Waar het jaren geleden vooral was voor de geiten wollen sok, is het nu hip, trendy en zowaar normaal geworden. Maar wat is meditatie nou eigenlijk?

Een spirituele oefening
Meditatie komt voor in vele verschillende religies, en is van oorsprong een zogenaamde spirituele oefening. Het is vooral bekend uit het hindoeïsme en boeddhisme, en wordt vaak ook geassocieerd met yoga.
Het woord meditatie of mediteren komt van het Latijnse meditatio, wat overdenken of nadenken betekent. Het gaat in deze van oorsprong spirituele oefening over het ‘verstillen van de geest’, contemplatie, ergens dieper over nadenken.

Meditatie nu
Hoe we tegenwoordig mediteren heeft niet meer zoveel met religie te maken. We gebruiken het voornamelijk om even stil te staan in ons hectische leven, proberen onze gedachten tot kalmte te manen en stress te verminderen. Er zijn vele vormen van begeleidde meditaties, waarin je onder leiding van een leraar of app kunt leren mediteren en de constante stroom van gedachten leert te sussen. Maar er zijn ook veel mensen die meditatie zonder begeleiding doen. Gewoon even zitten, zonder iets te doen.

Waarom kan meditatie je helpen?
Omdat de laatsten jaren steeds meer mensen aan deze vorm van oefening zijn begonnen, is er ook steeds meer onderzoek naar gedaan. Zo wordt meditatie bijvoorbeeld ook ingezet bij psychotherapie, omdat hierdoor de kans op depressie aanzienlijk wordt verminderd.
Uit ander onderzoek blijkt ook dat door te mediteren je ‘grijze massa’ in je hersenen vermeerderd, voornamelijk aan de voorkant van je hersenen bij je voorhoofd. Hierdoor verbetert je geheugen, ben je in staat tot betere zelfreflectie, kun je beter leren en informatie onthouden. Ook blijkt uit onderzoek naar pijn dat het kan helpen om beter om te gaan met (constante) pijn.

Wat doet het met mij?
Door alle informatie en ervaringen van anderen ben ik erg nieuwsgierig geworden naar wat de effecten voor mijzelf zouden zijn. Ik ben benieuwd of het mij kan me minder gejaagd te voelen, en beter kan omgaan met de eindeloze stroom aan informatie die ik elke dag voor mijn kiezen krijg. En daarom ben ik begonnen met een experiment; ik ga 30 dagen lang mediteren. Ik ga jullie meenemen in dit proces, en binnenkort deel ik graag met jullie de ervaringen en wat het voor mij doet. To be continued.

En jij? Mediteer jij wel eens? Of zou je het willen proberen?
Je kunt hier mijn favoriete meditatie-apps vinden.

Foto: Ryan McGuire

Gratis toegang tot extra tips?

Schrijf je nu in en je ontvangt gratis extra tips, inspiratie en updates over onze activiteiten en workshops.

Geen zorgen, we zullen je geen spam sturen. Beloofd! Powered by ConvertKit
No Comments
Post a Comment