Wat doe jij met je tijd? - Groots

Wat doe jij met je tijd?

Home / Ontdek  / Wat doe jij met je tijd?
Wat doe jij met je tijd?

Herken je dit? Je zit even lekker op de bank, je pakt te telefoon om even iets op te zoeken, en voor je het weet is het anderhalf uur later en kijk je op van je scherm. Huh? Wat is er gebeurd? Waar is de tijd gebleven? Wat heb ik eigenlijk gedaan het afgelopen uur?

Ik betrap mijzelf er geregeld op dat ik niet erg bewust kies waar ik mijn tijd aan spendeer. Soms word je geleefd door wat iemand anders van je wil, of door je mailbox of social media. Ik hoorde laatst zo’n mooie uitspraak die mij aan het denken zette: “tijd is het enige dat we niet kunnen vermeerderen, onze tijd raakt op. Elke dag wordt onze toekomst korter.” Dat kwam bij mij wel even binnen, en daarmee ook het besef dat je jouw tijd maar beter zo kunt besteden hoe jij dat zelf wilt. Aan de dingen en de mensen die jij leuk vindt, en die jou energie geven.

Privé – waar kies jij voor?
Zoals ik eerder omschreef, je pakt je telefoon en voor je het weet ben je een uur of langer compleet van de wereld. Dit gebeurt mij wel eens, en vaak schrik ik ervan als ik weer terugkeer op planeet aarde. Wat ik dan allemaal in die tijd gedaan heb, kan ik je niet precies navertellen. Wat ik wel weet is dat ik aan het einde van de dag geen voldoening ervaar van mijn tijd spenderen aan het nutteloos scrollen op mijn telefoon. Ik besefte me hierdoor dat we vaak helemaal niet zo bewust kiezen wat we doen. We worden geleid door onze telefoon- en internetverslaving.
Heb jij wel eens in kaart gebracht wat jij in je vrije tijd het liefste doet? Ik heb dit laatst eens opgeschreven, en je raadt het al, op m’n telefoon zitten niksen stond er zeker niet tussen.

Werk
Niet alleen in onze vrije tijd laten we ons leiden door allerlei externe prikkels en factoren, op ons werk gebeurd dit misschien nog wel meer. Je bent net lekker aan die opdracht aan het werk, komt er een collega binnen die nu iets van je nodig heeft. Vaak durven we geen ‘nee’ te zeggen, of we hebben het gevoel dat dit geen optie is. Of je raakt continu afgeleid door alle mails die binnen komen, en je hebt het gevoel dat je daar meteen iets mee moet. Voor je het weet is de dag voorbij en alle taken die voor jou belangrijk zijn, zijn vandaag ondergesneeuwd door allerlei hap-snap werk dat je eigenlijk vooral voor anderen hebt gedaan.

Hoe werkt dit bij jou? Merk jij ook vaak dat je onbewust wordt afgeleid en je tijd aan dingen spendeert die voor jou eigenlijk niet bijdragen aan jouw geluk of succes? Wat doe jij zodra je dit merkt? Grijp je in? Of weet je niet hoe? Als jij dit herkent, zal je vaak het gevoel hebben dat je geleefd wordt. Je hebt de touwtjes niet in handen. Niet op je werk, en misschien ook niet (bewust) in je privéleven. Houd voor jezelf eens een week bij wat je allemaal doet op een dag. Wees je eens bewust van de dingen die je doet, zowel op je werk als in je vrije tijd. En vergelijk dit dan eens met de dingen die je leuk vindt en waar je plezier uit haalt. Een groot verschil? Dan is het hoog tijd dat je de leiding weer terugneemt over jouw tijd. Want jouw tijd is je meest waardevolle bezit.

Zette dit jou ook aan het denken? Lees dan ook eens:
Minder spullen + meer ervaringen = meer geluk
Hoe dankbaarheid tot meer geluk leidt
Hoe vind je jouw levensmissie?
Hoe tekenen je kan helpen meer te ontspannen

Foto: Ryan McGuire

Gratis toegang tot extra tips?

Schrijf je nu in en je ontvangt gratis extra tips, inspiratie en updates over onze activiteiten en workshops.

Geen zorgen, we zullen je geen spam sturen. Beloofd! Powered by ConvertKit
No Comments
Post a Comment