Waarom volwassenen meer mogen spelen - Groots

Waarom volwassenen meer mogen spelen

Home / Ontdek  / Waarom volwassenen meer mogen spelen
Volwassenen mogen ook best spelen - waarom dit goed voor ons zou zijn

Weet je nog, toen je nog kind was? De zomervakanties duurden eindeloos lang, je speelde dagenlang buiten met alle vriendjes uit de buurt. Geen zorgen, geen stress. Gewoon lekker vrij spelen. Af en toe denk ik nog wel eens terug aan die tijd. Dat je je nergens druk om maakte, alleen maar met wie en waar je nu weer wilde spelen. Nu, volwassen en al zit dat er niet meer in lijkt het. Alles is zo serieus, overal hangt een planning en een deadline aan. We zouden best baat hebben bij wat meer spelen. Net als vroeger.

“Why so serious?”
Zoals The Joker al zei in de geweldige Batman film: “Why so serious?”. Best een goede vraag, niet? Waarom moet alles opeens zo serieus zodra je volwassen bent? Is de druk van de hypotheek moeten kunnen betalen zo alles overheersend dat we het onszelf niet meer permitteren om eens gewoon lol te hebben? Zonder bezig te zijn met een resultaat, een taakverdeling, planning of het nut überhaupt. Of zijn we bang voor de reacties van anderen, of wat anderen van ons vinden? Vaak durven we alleen na een paar glazen alcohol los te laten en lekker gek te doen.

De 3 R’s – rust, ruimte en relaxen
Laatst hoorde ik van iemand die elke twee weken een dag voor haarzelf inplande waarop zij ‘vrij mocht spelen’. Op die dag hoefde ze helemaal niets, had ze geen serieuze afspraken of verplichtingen en probeerde ze door de ogen van een kind naar de wereld te kijken. Zich te verwonderen, weer zonder zorgen en gêne te spelen. Op deze dagen ging ze bijvoorbeeld naar een museum, het park of eens ouderwets knutselen of tekenen.

Door een dag eens niets serieus te hoeven doen, creëer je rust en vooral ruimte en ontspanning. Even geen deadlines, planning en druk. Gewoon plezier hebben. Deze manier van tijd doorbrengen laat je anders kijken, laat je meer relativeren (is die deadline of dat klusje nou echt zo belangrijk?), en brengt je een flinke dosis aan creativiteit. Dat komt totaal niet tot bloei in een hoofd vol stress, druk en ‘moetjes’. Het lijkt me heel gezond om eens even uit te checken uit de ratrace waar we onszelf nogal eens in bevinden. En bewust te kiezen om te spelen, zoals vroeger.

Plan het nu!
Om de daad bij het woord te voegen ga ik vandaag met mijn kleine nichtje naar het NEMO in Amsterdam. Samen gaan we daar eens lekker spelen. Aan alle knopjes zitten en alles aanraken. Omdat het leuk is, en omdat niets hoeft.

Ik besef me dat het niet makkelijk is om dit in je al overvolle schema te proppen. Maar als jouw planning zo ontzettend vol is, misschien is dit dan juist echt iets voor jou. Probeer eens voor deze week 1 speelactiviteit in te plannen. En houd je eraan.
Het leven wordt met de dag korter, mag het dan alsjeblieft ook leuk zijn?

Vond je dit artikel leuk? Lees dan ook eens:
Vind wijsheid in de stilte
10 tips tegen stress
Je bent wie je kent – je omgeving bepaalt wie je bent
Reis je wijs – hoe reizen je tot inzichten brengt

Foto: Ryan McGuire

Save

Save

Save

Save

Save

Gratis toegang tot extra tips?

Schrijf je nu in en je ontvangt gratis extra tips, inspiratie en updates over onze activiteiten en workshops.

Geen zorgen, we zullen je geen spam sturen. Beloofd! Powered by ConvertKit
No Comments
Post a Comment