Waarom positief denken belangrijk is - Groots
Positief denken kun je aanleren

“Je bent je gedachten.” Deze uitspraak heb je misschien wel vaker gehoord. Als dat waar is, dat je je gedachten bent, kun je maar beter positief denken. Met negatieve gedachten zal je leven ook als zwaar en moeilijk voelen, terwijl je met positieve gedachten je veel gelukkiger voelt en je je leven als veel prettiger ervaart. Je hebt invloed op je gedachten, dus dan maar beter kiezen voor een positieve insteek, niet?

Je gedachten over de situatie
Gedachten zijn dingen“, nog zo’n mooie uitspraak die je in vele zelfhulpboeken tegenkomt. Je mindset, dus hoe jij over bepaalde dingen denkt en hoe je tegen dingen aan kijkt bepaalt in grote mate jouw succes en je geluk. Het is vaak niet de situatie die vervelend of negatief is, maar het is hoe jij over de situatie denkt waardoor het negatief of zwaar wordt. De meeste situaties zijn namelijk prima op te lossen of aan te passen naar hoe jij het wilt. Door er op een positieve of juist negatieve manier over te denken, voelt de hele situatie ook zo.
Als je meer wilt weten over mindset en de kracht van gedachten, raad ik je aan om ‘Think & Grow Rich‘ van Napoleon Hill eens te lezen.

Positief denken = positief leven
Het is dus vaak niet de situatie die negatief is, maar het zijn jouw gedachten die je over die situatie hebt die het vervelend maken. Er zullen heus nog genoeg vervelende dingen gebeuren, maar je kunt ervoor kiezen hoe je daarmee om gaat. Positief denken over de situatie zorgt ervoor dat je mogelijkheden en oplossingen ziet, en geeft je kracht om met de situatie om te gaan. En uit lastige situaties valt altijd wat te leren. Door simpelweg die vraag te stellen aan jezelf ga je al veel positiever om met de situatie en helpt het je weer verder.

Positief denken kun je leren
Gelukkig kun je positief denken aanleren. Wat je aandacht geeft, groeit. Dus focus je je op de negatieve kanten, zul je veel meer negativiteit ervaren. Focus je je meer op alle positieve dingen in je leven, dan zul je veel meer geluk ervaren en meer positieve dingen zien.

Je kunt je positiviteitsspier trainen door iedere dag te focussen op het fijne in je leven. Schrijf één keer per dag minstens twee dingen op die leuk waren die dag, die goed gegaan zijn of waar je dankbaar voor bent. Dankbaarheid is een hele krachtige positieve energie, die je gemakkelijk kunt trainen door hier elke dag bij stil te staan (lees hier een artikel over dankbaarheid). Schrijf dus iedere dag twee dingen op in een boekje, kleine of grote dingen. Het kan zijn dat je vandaag blij werd van het mooie weer, of van het goede gesprek dat je op je werk had, of dat je een lekkere maaltijd hebt gekookt. Maakt niet uit wat het is, er is altijd wel iets dat je kunt bedenken. Doe dit minstens drie maanden achter elkaar, en je zult zien dat je steeds meer op het positieve in je leven focust.

Waar ben jij dankbaar voor? Of wat was er vandaag fijn in jouw leven? Deel het met ons in de comments hieronder!

Foto: Ryan McGuire

Gratis toegang tot extra tips?

Schrijf je nu in en je ontvangt gratis extra tips, inspiratie en updates over onze activiteiten en workshops.

Geen zorgen, we zullen je geen spam sturen. Beloofd! Powered by ConvertKit
No Comments
Post a Comment