Minder spullen, meer ervaringen - geluk zit in kleine dingen - Groots

Minder spullen, meer ervaringen – geluk zit in kleine dingen

Home / Filosofie  / Minder spullen, meer ervaringen – geluk zit in kleine dingen
Meer ervaringen, minder spullen. Van spullen word je alleen maar ongelukkiger, blijkt uit onderzoek. Ervaringen brengen juist meer geluk.

Ik Marie Kondo, jij Marie Kondo’t, samen Marie Kondo’en wij. Tegenwoordig is dit een geaccepteerd werkwoord. Iedereen is in de ban van opruimen, van minder spullen in huis. Maar wat zit hier nou eigenlijk achter?

Ik las laatst een artikel over experientialisme versus materialisme. Materialisme, het hebben van veel spullen versus ervaringen. Het bezitten van veel spullen maakt niet gelukkig, zo blijkt. De kans op depressies, angst en stress neemt met de groei van je bezit alleen maar toe. Alle spullen die je bezit moet je onderhouden, schoonmaken, repareren. En dit veroorzaakt stress. Het schijnt zelfs zo te zijn dat sinds we in onze basisbehoeften zijn voorzien (ergens in de jaren ’60) en we steeds meer in een materialistische samenleving zijn gaan leven, er steeds meer stress en depressies voorkomen. Ook vergeleken met landen die minder materialistisch en kapitalistisch zijn. Er is dus een duidelijk verband. Al die spullen, houden ons druk druk druk. Even mijn fiets naar de fietsenmaker brengen, die mooie armband moet nog gerepareerd worden, en oh ja, die hakken moeten ook nog verzoold worden. Geluk zit niet in bezit, maar in ervaringen.

Zelf ben ik van nature wel een goede opruimer. Boeken die ik niet nog een keer ga lezen, verkoop ik of geef ik weg. Kleding die ik niet meer draag of te klein is, geef ik weg of gaat in de Zak van Max. Ik houd van een opgeruimd huis, maar een minimalist zou ik mezelf ook weer niet noemen. Ik houd ook van winkelen, van mooie spullen kopen. Ik heb een kast vol boeken en een kast vol kleding. Het artikel dat ik las, had een interessante benadering wat betreft het kopen en bezitten van spullen. Namelijk; investeer in spullen die je helpen een ervaring te beleven. Dus houd jij van dansen, koop dan goede dansschoenen. Of houd je van schilderen, koop dan mooie verf en goede kwasten. Je mag dus zeker nog wel mooie spullen kopen, maar zorg er wel voor dat je dan daadwerkelijk gebruikt en dat ze je helpen om iets te doen wat je leuk vindt. Dus liever geen kleding meer waarvan je eigenlijk niet weet wanneer je het gaat dragen. Of tientallen verschillende vazen die vervolgens in je kast staan te verstoffen. Allemaal ballast. En stress.

Dus waar het allemaal op neerkomt is minder spullen, meer ervaringen. En meer ervaringen is meer geluk. Dus de volgende keer dat je twijfelt tussen een avondje uit of een nieuw paar schoenen, dan weet je waar het geluk schuilt.

P.S. nu we het toch hebben over ervaringen… Heb jij je al ingeschreven voor onze heerlijke boswandeling onder leiding van professionele coaches? Voor een goed gesprek en een flinke dosis inspiratie. Klik hier voor meer info en inschrijving!

Interessant artikel? Misschien vind je deze ook leuk:
De mooiste reis uit mijn leven: de Trans Mongolië Expres – lees hier over mijn ervaringen
Ontspannen door te tekenen, het helpt echt!
De fijnste meditatie apps van het moment
Een avond met Byron Katie in Amsterdam – hoe was het?

No Comments
Post a Comment