Interview: bewustwording door Martial Arts - Groots

Interview: bewustwording door Martial Arts

Home / Interview  / Interview: bewustwording door Martial Arts
Interview Dennis_spanning

Groots_Dennis_spanningDit is Dennis Steussy, een geboren en getogen Amsterdammer met een bijzonder beroep. Ik leerde hem twee jaar geleden kennen in één van zijn trainingen. Ik werd meteen gegrepen door zijn interessante zienswijze en zijn bijzondere manier van werken. Dennis geeft trainingen, workshops en coaching in Martial Arts. Hierin gaat hij aan het werk met spanning die wij bewust of onbewust elke dag ervaren. Hij stelt: “Diep vanbinnen zijn we allemaal doodsbang.”

Kun je ons uitleggen wat je doet in jouw trainingen?
“Ik geef trainingen en workshops over spanning. Martial Arts is de vorm die ik gebruik. Iedereen heeft spanning, bewust of onbewust. Deze onderstroom is er altijd, en kan op verschillende manieren naar buiten komen. Het is een soort energie, maar kan zich ook in een meer agressieve vorm uiten. Ik denk dat ieder van ons wel eens een tik heeft gehad in zijn leven, fysiek of emotioneel. Dit dragen we bij ons, en dit kan ervoor zorgen dat we in een spannende situatie agressief reageren. We gaan meteen het gevecht aan. Door zo te reageren, is de relatie met de ander hier meteen de dupe van. We vergeten dat we ook anders kunnen reageren, dat we ook de verbinding met de ander kunnen zoeken. Op een positieve manier afstemming vinden over onze grenzen in plaats van vechten.
In mijn trainingen gaan we samen vechten en onderzoeken we dat we altijd vechten, op verschillende manieren. En dat dit oké is, we hebben dit allemaal. We onderzoeken in mijn training ieders vechtstijl door middel van een aantal Martial Arts oefeningen en gevechtjes. Dit zegt alles over hoe je reageert in een situatie onder spanning. Door je hier bewust van te worden, kun je de volgende keer in zo’n situatie kiezen hoe je reageert. Ga je meteen het gevecht aan? Of is een andere benadering beter? Het gaat erom hoe we de balans tussen spanning en ontspanning kunnen vinden en ons meer bewust zijn van onze natuurlijke reactie.”

Hoe heb je Martial Arts ontdekt?
“Toen ik 12 was verhuisde ik van Amsterdam West naar Diemen. Daar ging ik naar mijn allereerste karate les aan de school van voormalig Europees en wereldkampioen Otti Roethof. Ik was meteen verliefd op de sport.“

En hoe heb je hier vervolgens je werk van kunnen maken?
“Toen ik wat ouder was, werd ik uitsmijter bij een club in Amsterdam. Na 10 jaar was ik helemaal opgebrand. Aan de deur zijn de gevechten geen spelletje meer, ze zijn echt. Al deze spanning was me te veel geworden. Er moest iets veranderen.
Ik kwam in aanraking met een leraar psychologie. Hij heeft mij een aantal jaren gecoacht. Op een gegeven moment nam ik deel aan een training van hem, toen hij mij voor het blok zette. Hij vroeg mij om een oefening met de groep te doen en mijn martial arts achtergrond hierin te gebruiken. Dat deed ik en gek genoeg werkte het meteen. Het sloeg aan! En toen vielen voor mij de puzzelstukjes op z’n plek.”
Groots_Dennis_spanningJe hebt jouw benadering gebaseerd op het boek “The art of War” van Sun Tzu., een eeuwenoud managementboek. Wat heeft jou hierin geïnspireerd?
“Sun Tzu was een generaal in het keizerrijk China. Hij heeft een aantal eigenschappen gedefinieerd waaraan een goede generaal zou moeten voldoen. Hij zegt dat de belangrijkste eigenschappen menselijkheid en warmte zijn. Een goede generaal verbindt zich met zijn leger, met zijn mensen. Is vriendelijk en liefdevol. Alleen dan is zijn leger bereid om voor hem te sterven. Sun Tzu werkte niet vanuit macht of hiërarchie, maar puur vanuit liefde. En alleen omdat ze het willen, is zijn leger bereid voor hem te vechten en te sterven. Mij zegt dit dat het veel belangrijker is om vanuit positiviteit en vanuit verbinding met elkaar om te gaan, dan vanuit macht en hiërarchie. Je kunt veel meer bereiken vanuit de positieve emoties. Het is belangrijk om vanuit dit uitgangspunt met elkaar af te stemmen wat ieders gebied is en wat de grenzen daartussen zijn. Zo kan iets groeien en bloeien en kunnen we ook plezier hebben in wat we doen.
Onderschat niet hoeveel invloed je op je omgeving hebt door hoe jij jezelf gedraagt. Dus als jij zelf de verbinding zoekt met een ander, zal je omgeving veel positiever zijn en kun je je energie aan mooie dingen besteden. Zoals Sun Tzu zei: “War is the last resort.” Pas als er echt geen andere oplossing meer is, mag je een klap uitdelen. Met alle gevolgen van dien.”

Tijdens het volgen van één van zijn trainingen was ik al gefascineerd door het werk van Dennis, en na hem uitgebreid het hemd van zijn lijf te vragen des te meer. Ik vind het een heel interessante gedachtegang; macht en hiërarchie versus de verbinding zoeken. Als je nadenkt over hoe het bijvoorbeeld in veel bedrijven is georganiseerd, is het bijna altijd vanuit hiërarchie. Hoeveel energie er verloren gaat aan alle machtspelletjes, vergaderingen waarin we het niet eens kunnen worden, omdat “mijn” idee beter is dan jouw idee. Hoe zou de wereld eruit zien als we dit los kunnen laten, als we samen kunnen werken aan de beste ideeën en het niet meer gaat om wie het eerste boven aan de berg is…

Zou je ook eens met Dennis willen werken? Of wil je graag meer informatie? Kijk dan eens op de website van Dennis’ bedrijf; www.thesparringpartners.nl.

Fotografie: Kenny van de Haar

Save

No Comments
Post a Comment