Interview met kledingadviseur Helen: 'Het is zoveel meer dan iemand mooi aankleden.' - Groots

Interview met kledingadviseur Helen: ‘Het is zoveel meer dan iemand mooi aankleden.’

Home / Interview  / Interview met kledingadviseur Helen: ‘Het is zoveel meer dan iemand mooi aankleden.’
Interview met kledingadviseur Helen: "Het is zoveel meer dan iemand mooi aankleden."

Dit is Helen, kledingadviseur/personal shopper uit Amsterdam. Ik ontmoette haar 2 jaar geleden, toen we gekoppeld werden door het tijdschrift Libelle. Samen hebben we anderhalf jaar geweldige metamorfoses gedaan met vele Libelle lezeressen. Elke keer was weer een feestje. Want ik vind Helen een bijzondere vrouw en een goede stylist, met veel gevoel voor mensen. Het gaat er haar niet om een trendy plaatje neer te zetten, maar om de vrouw voor haar neus (nog) beter over zichzelf te laten voelen. “Styling is zoveel meer dan iemand mooi aankleden.”

Stel jezelf even voor….
Ik ben Helen van der Vliet, 43 jaar en woon in Amsterdam met mijn man en twee kinderen. Mijn man en ik hebben allebei een creatief beroep, hij is fotograaf en ik ben kledingadviseur. Ik help mensen met hun kleding. Door hun kast op te ruimen, door kleuradvies en stijladvies, en ik shop samen met mijn klanten. Ik kijk altijd naar de persoon die ik voor me heb. Mijn insteek is een persoonlijk en tijdloos stijladvies. Trends zijn leuk, maar ik kijk meer naar wat er bij diegene past. Aan de hand van iemands figuur, kleur van hun ogen en huid geef ik advies over welke vormen en kleuren het beste passen.

Kledingadviseur Helen

Hoe ben jij tot deze werkwijze gekomen?
Ik heb heel lang in de mode gewerkt. Jarenlang was ik het pasmodel voor een modemerk. Hierdoor heb ik geleerd om goed te kijken en na te denken over welke vrouw met welk figuur dit zou dragen. Ik vind het belangrijker om vanuit dit perspectief te kijken, dan vanuit welke trends op dit moment spelen. Dat is natuurlijk ook leuk om in de gaten te houden, maar ik kies er wat dingen uit dat bij diegene past. Zodat diegene zich lekker voelt. Dat is mijn belangrijkste uitgangspunt.

Wat drijft jou? Waarom ben jij kledingadviseur?
Tsja, het zit er in en het moet er gewoon uit. Dit heeft er altijd al ingezeten. Vroeger was ik altijd al met mode bezig, samen met mijn oma.

Waarom ik dit beroep zo graag doe is, omdat ik het geweldig vind om mensen blij te maken door ze er mooi uit te laten zien en zich goed te laten voelen over zichzelf en in wat ze dragen. Soms zijn mensen al een heel eind, weten ze al redelijk goed wat ze mooi staat. Ik vind het dan heel erg leuk om ze net dat laatste zetje te geven. Met een paar kleine tips zie ik mensen groeien en zich beter voelen over zichzelf.

Ik probeer mensen echt zichzelf te laten zien, hoe ze echt zijn. Het is echt een misvatting dat je als stylist alleen maar mensen mooi aankleedt. Het is zoveel meer dan dat. Als ik aan het werk ben, help ik ze ook over bepaalde blokkades heen. Vaak hebben mensen heel lang verkeerd over zichzelf gedacht. Sommige vrouwen vinden hun benen te dun en hun knieën te knokig, dus dragen ze hun hele leven geen rokjes. Ze hebben wel eens een opmerking gehad, en hier jarenlang aan vast gehouden. Maar dat beeld klopt vaak helemaal niet. Het is mooi om mensen hier vanaf te helpen.

Kleuradviseur Helen

Wat vind je het belangrijkste in jouw werk als stijladviseur?
Dat mensen zelf leren zien dat ze mooi zijn en dat ze veel kunnen hebben. En dat het niet zo verschrikkelijk ingewikkeld hoeft te zijn om er mooi uit te zien. Het zijn vaak kleine dingen waarmee je het voor elkaar krijgt.

Hoe ben je in dit vak terecht gekomen?
Ik heb textielvormgeving gestudeerd. Ik kreeg daar vakken als kunstgeschiedenis, cultuurgeschiedenis, mode en theatervormgeving. Na mijn studie heb ik jarenlang theaterkostuums gemaakt voor theatergezelschap ‘T Barre Land. Daarnaast werkte ik in een galerie.
Na mijn werk in de theaterwereld ben ik bij Belissima gaan werken, een modemerk. De hoofdstylist had een assistent nodig en dat werd ik. Inkoop, patronen tekenen, stoffen en accessoires zoeken. Dat vond ik ontzettend leuk, ik kreeg daar de mogelijkheid om steeds andere dingen te proberen.
Op een gegeven moment gingen steeds meer mensen in mijn netwerk mij vragen of ik eens met ze wilde shoppen. Ik kwam iemand tegen die haar eigen bedrijf had in stijladvies. Met haar ben ik toen gaan samenwerken. En uiteindelijk ben ik helemaal voor mezelf begonnen. En nu ben ik 8 jaar bezig, en ik vind het nog steeds zó leuk.

Wat inspireert jou?
Voornamelijk andere mensen. Mensen ontmoeten, met hen praten. Ik vind het heel interessant hoe anderen naar dingen kijken, hoe ze iets aanpakken of doen. Dat brengt me steeds weer op ideeën, zet me aan het denken.
Ik heb ook veel vriendinnen die freelancer zijn. Nadat we de kinderen naar school hebben gebracht, gaan we af en toe even een kwartiertje koffie drinken. We wisselen dan heel snel even allerlei ideeën en tips uit. Echt een inspiratie boost! En daarnaast natuurlijk ook dingen als reizen, films, boeken, tentoonstellingen. Door mijn werk als stylist blijf je altijd om je heen kijken.

Wil je meer informatie over Helen en haar diensten als stijladviseur? Klik dan hier voor haar website.

En houd onze website ook goed in de gaten. Volgende week mogen we iets heel leuks aankondigen!

Vond je dit interview met kledingadviseur Helen interessant? Wie weet vind je dit ook leuk:
Diep van binnen zijn we allemaal doodsbang – een interview met Martial Arts trainer Dennis
Speel je gelukkig met deze app; Happify!
Prachtige documentaire over psychotherapeut Irvin D. Yalom

Een heerlijke groene oase op Gili Air, Indonesië – Hotel Manusia Dunia

Fotografie: Kenny van de Haar

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Gratis toegang tot extra tips?

Schrijf je nu in en je ontvangt gratis extra tips, inspiratie en updates over onze activiteiten en workshops.

Geen zorgen, we zullen je geen spam sturen. Beloofd! Powered by ConvertKit
No Comments
Post a Comment