Hoe kun je je onderscheiden? Niet 'wat', maar 'hoe'! - Groots

Hoe kun je je onderscheiden? Niet ‘wat’, maar ‘hoe’!

Home / Groei  / Hoe kun je je onderscheiden? Niet ‘wat’, maar ‘hoe’!
Hoe kun je je onderscheiden? Het zit 'm in het HOE.

Een paar weken geleden lanceerde Chantal Janzen haar eigen magazine &C. Ik zag een interview met haar waarin haar werd gevraagd waarom ze het had aangedurfd om een eigen magazine uit te geven, aangezien Linda de Mol en Wendy van Dijk dat ook al doen. Hoe kon zij zich dan hiermee onderscheiden? Waarom was haar magazine dan anders? Waarom had haar magazine bestaansrecht? Chantal antwoordde kalm dat zij ook wel even had getwijfeld of ze het wel moest doen, maar dat iets niet doen omdat iemand anders het ook al doet grote onzin is. Waarom zou je je laten leiden door wat iemand anders wel of niet doet? Het is jouw leven, jouw pad, jouw missie, jouw plezier.

Je kan heus hetzelfde doen
Ik begrijp de vraag aan Chantal Janzen heel goed, maar als je erover nadenkt vraagt niemand aan een bakker die een winkel opent of hij dat wel moet doen omdat er ook al andere bakkers zijn. Er zijn talloze bakkers, aannemers, coaches, accountants, bloggers en kappers. Maar iedereen doet zijn werk op zijn eigen manier en gooit hier zijn eigen persoonlijkheid in. Dus waarom zou je je laten tegenhouden door het feit dat iets er al is? Of dat een ander het ook doet?

Hoe kan je je onderscheiden?
Het grote verschil zit ‘m dus niet in WAT je doet, maar in HOE je het doet. Je kunt je onderscheiden door de manier waarop je jouw werk doet, diensten of producten aanbiedt, of je klanten behandelt. Kijk niet teveel naar concurrenten, maar kijk vooral naar jezelf. Wat zijn jouw waarden en talenten, en hoe kun je deze vertalen naar HOE je jouw werk doet. Versterk en gebruik dit, en probeer niet in het keurslijf te passen. Er zijn al genoeg anderen, er is maar 1 jij en die is uniek. Ik weet het, super cliché. Maar toch heel erg waar.

Heb jij hier wel eens over nagedacht – wat jou uniek maakt en hoe je dit bewust kunt inzetten? Wat zijn jouw waarden, wat vind jij belangrijk? Hoe kun jij je onderscheiden, niet alleen als je ondernemer bent maar ook als medewerker of werkzoekende? Komt dit voldoende tot uiting in hoe jij de dingen doet en aanpakt?

Dit is voor iedereen ontzettend waardevol om eens te doen, want het geeft je inzicht in waarom jouw baan, of bedrijf zo goed bij jouw past. Maar als je niet zo goed weet wat je wilt, of je bent op zoek naar een baan, helpt het je ook ontzettend goed om uit te vinden waar je goed in bent, en wat voor soort bedrijf en functie bij jouw kwaliteiten en waarden past.

Ga er nu meteen mee aan de slag!
Vind je dit lastig? Of is dit al lang geleden dat je hier goed over nagedacht hebt, download dan nu hieronder het werkblad met 4 korte vragen/oefeningen die je meteen meer inzicht in jezelf geven.

Foto: Ryan McGuire

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

No Comments
Post a Comment