Hoe dankbaarheid je gelukkiger maakt - Groots

Hoe dankbaarheid je gelukkiger maakt

Home / Groei  / Hoe dankbaarheid je gelukkiger maakt
Dankbaarheid is belangrijk. Dankbaar zijn maakt je gelukkiger.

We zijn allemaal op zoek naar geluk. Wie wil nou niet het ultieme geluksgevoel iedere dag ervaren? Onderzoek laat zien dat dankbaarheid je geluksgevoel vergroot. En laat het nou net zo zijn dat je dit kunt trainen. Maar hoe?

Het is ontzettend makkelijk om alleen te focussen op de dingen die niet goed gaan en op wat je nog niet hebt. Het gaat bijna vanzelf. Hoe vaak vergelijk jij je met iemand anders’ succes, geluk of bezit? Ik betrap(te) mezelf er ook vaak op. Maar het helpt je helemaal niet, het helpt je misschien alleen maar de verkeerde kant op.

Onze hersenen vinden het makkelijker om negatieve dingen te onthouden dan positieve dingen. Ze zijn gewend om te focussen op het negatieve, waardoor dit dus veel makkelijker is en beter blijft hangen. Het is bijna een gewoonte dat ons brein dit doet. En precies daarom kost het ons dus moeite om op het positieve te concentreren, simpelweg omdat we het niet gewend zijn. Vergelijk het met de route die je elke dag naar je werk neemt. Dit doe je zonder nadenken, het kost je helemaal geen moeite. Het is een gewoonte. Probeer morgen eens een andere route te nemen. Je zult zien dat je dit wat meer moeite kost, omdat je deze nieuwe weg niet gewend bent. Als je deze nieuwe route een paar keer hebt genomen, zal het je al minder moeite kosten. Het wordt al een gewoonte. Precies zo werkt het in onze hersenen met aandacht voor de goede dingen in ons leven.

Het is eigenlijk helemaal niet moeilijk om onze aandacht te verleggen naar de positieve kanten in ons leven en dankbaarheid te ervaren voor alles wat we hebben en wat er goed gaat. Kies een moment op de dag waarop je elke dag iets in een boekje opschrijft, jouw Dankbaarheidsboekje. Koop het mooiste notitieboekje dat je kunt vinden en leg dit moment iedere dag voor jezelf vast. Kies een specifiek moment, zoals bijvoorbeeld als je naar bed gaat, zodat het een dagelijkse gewoonte wordt om iets op te schrijven. Voor mij werkt het heel goed om het boekje op mijn nachtkastje te leggen, zodat ik er iedere avond voor ik ga slapen aan herinnerd wordt om iets op te schrijven.
Schrijf +- 3 dingen op die goed zijn gegaan die dag, of waar je dankbaar voor bent geweest die dag. Het kan van alles zijn en hoeft niet groot te zijn. Als het mooi weer was, of je had een leuk gesprekje in de supermarkt, mag je dit dus ook opschrijven. Je hoeft niet elke dag de liefde van je leven tegen het lijf te lopen of die promotie binnen gesleept te hebben. Kies 3 positieve dingen uit van die dag, schrijf ze op en sta even stil bij deze mooie herinneringen of gebeurtenissen. Iedere dag dat je dit doet, train je je hersenen om te focussen op het positieve en zal je je meer dankbaar voelen.

Na 3 maanden dit dagelijks te doen, is je brein aangepast. Je hebt letterlijk nieuwe wegen aangelegd in je hersenen. Zelf doe ik dit nu al een aantal weken en ik merk dat ik nu al positiever in het leven sta en veel meer bewust ben van alles wat er al goed gaat in mijn leven.

Zo’n blij boekje kun je er ook eens bij pakken als je je even niet zo blij voelt. Door terug te lezen wat voor positieve dingen er allemaal zijn gebeurd en waar je dankbaar voor bent, geeft je meteen een beter gevoel. En het geeft je een heel goed inzicht in welke dingen je blij maken; dat zijn die dingen die steeds in jouw boekje terugkomen. Die goede vriend(in), de zon die schijnt of je lievelingsmaaltijd. Daarmee kun je bewust kiezen voor nog meer daarvan in je leven, lees; nog meer geluk!
Echt, probeer het eens… Het werkt!

Foto’s van Ryan McGuire

Save

Save

Save

Gratis toegang tot extra tips?

Schrijf je nu in en je ontvangt gratis extra tips, inspiratie en updates over onze activiteiten en workshops.

Geen zorgen, we zullen je geen spam sturen. Beloofd! Powered by ConvertKit
No Comments
Post a Comment