Hoe creëer je een goede ochtendroutine? - Groots
Een goede start van de dag met een ochtendroutine die voor jou werkt zorgt voor een goede en productieve dag

De wekker gaat. Je snoozet nog een keer of drie tot je echt niet langer kan blijven liggen. Je springt je bed uit, hopt snel onder de douche en kleedt je aan. Je haast je naar je werk en pakt nog even voor je de deur uit rent een droge cracker mee. Shit, alweer te laat.
Lijken jouw ochtenden hierop? Of neem je de tijd om je dag rustig te beginnen, te genieten van je zelfgemaakt bakkie koffie en te bepalen hoe je wilt dat je dag gaat verlopen? Een goede ochtendroutine is essentieel voor een goed verloop van je dag, want hoe jij de dag begint zegt alles over hoe je dag zal zijn.

Wat is een goede ochtendroutine?
Laten we beginnen met het begrip ochtendroutine. Dat is namelijk zoals het woord routine al zegt, een serie van dingen die je iedere ochtend doet. Dat kan van alles zijn. Al haastend onder de douche springen kan ook jouw routine zijn. Het is een gewoonte die jij (bijna) iedere ochtend volgt, stap voor stap.
Een goede ochtendroutine is voor iedereen anders. Wat voor jou werkt, hoeft een ander minder goed te bevallen. Wat belangrijk is bij een goede ochtendroutine is dat je de tijd neemt voor dingen die voor jou belangrijk zijn.

Hoe creëer je een voor jou goede ochtendroutine?
Heel belangrijk bij een goede start van de dag is dat je niet gehaast je dag begint. In de ochtend is onze geest nog fris. De dag ligt nog voor je, dus het is de perfecte tijd om te bepalen hoe jij wilt dat je dag verloopt. En dat is in de meeste gevallen niet gehaast. Dus begin je dag ook vooral niet zo.
Het invullen van een voor jou goede ochtendroutine hangt nauw samen met jouw doelen en goede voornemens. Wat wil je voor elkaar krijgen? Welke goede gewoontes wil je aanleren? Wat is voor jou belangrijk? Probeer deze dingen in te passen in je ochtend, zodat je de dag meteen goed begint en jouw doelen prioriteit geeft. Is jouw doel de marathon lopen? Of een boek schrijven? Plan hier tijd voor in in jouw ochtend. Dan is de kans het grootst dat je het ook daadwerkelijk doet. Aan het einde van de dag is je energie lager en heb je misschien helemaal geen zin meer om te gaan hardlopen. Of heb je helemaal geen inspiratie meer voor het schrijven aan je boek. Wat zijn jouw doelen? En hoe kun je die in je ochtendroutine verwerken?

Stap voor stap
Nu je helder hebt gemaakt voor jezelf wat voor jou belangrijk is, of dat nu gezonder eten is, meer bewegen of een uitvinding doen, kun je bepalen hoe dat er voor jou uitziet. Ga je bijvoorbeeld elke ochtend een gezond ontbijt voor jezelf maken? Of een rondje lopen door het park? Of een kwartier lang brainstormen over jouw idee? Wat het ook is, kies hetgene wat het belangrijkst voor je is en begin dit toe te voegen aan jouw ochtend. Probeer niet alles tegelijk te doen, want als mens hebben we ook behoefte aan onze vaste routines en je wilt dit niet na 3 dagen alweer opgeven, omdat het teveel was. Kies 1 ding dat je toevoegt en doe dit 30 dagen lang. Het kost ons 21 dagen om nieuwe gewoontes aan te leren, dus geef jezelf die tijd. Geef vooral ook niet op als het je een dag of een paar dagen niet is gelukt. Gewoon opnieuw proberen! Als het je is gelukt om deze activiteit toe te voegen na 30 dagen, begin je met de volgende. En zo ga je verder. Tot je een ochtenroutine hebt die voor jou werkt. En wees niet bang om iets toch weer om te gooien als het niet voor je werkt.

Ciska’s persoonlijke tips voor een fijne ochtendroutine:
Beweeg! Ik doe nu ruim anderhalf jaar elke ochtend aan yoga. Gewoon thuis, soms maar 10 minuten en soms ook langer. Het helpt mij heel erg om rustig de dag te beginnen en niet meteen in de ‘doe stand’ te schieten. Wandelen naar kantoor of je afspraak werkt ook geweldig!
Geen mail! Begin je dag niet met je e-mail openen. Dat kan op een later moment. Als ik mijn inbox open, is mijn zen-modus meteen over en kan ik die to do’s niet meer uit mijn hoofd krijgen.
– Zorg voor een goede planning van de dag. Je kunt je planning de dag van tevoren maken of tijdens je ochtend. Maak in ieder geval op een moment die jij fijn vindt een goede lijst wat jij echt voor elkaar wilt krijgen die dag. En maak ‘m vooral niet te lang, dat is niet haalbaar en werkt alleen maar demotiverend.

Hoe ziet jouw ochtendroutine eruit? Heb jij die bewust zo ingericht? Wat zijn jouw persoonlijke tips? Deel ze vooral met ons, we zijn benieuwd!

Nog meer weten over een goede ochtend? Lees het boek The Miracle Morning van Hal Elrod of bekijk deze video over je productiviteit verhogen door de 5×50 productiviteitsformule van Brendon Burchard.

2 Comments
  • Kathleen

    Ik begin elke ochtend met een goede streetttch en soms 10 minuten meditatie. Dan zet ik een beetje zachte muziek aan en maak ik mezelf een lekker matcha of tumeric latte 🙂 En dan op de fiets naar werk terwijl ik luister naar een interessante podcast!

    29/01/2018 at 21:37 Beantwoorden
Post a Comment