Gelukkig zijn heb je zelf in de hand - onze 4 tips - Groots
Gelukkig zijn - hoe doe je dat? Hoe kun je zorgen dat je je vaker gelukkig voelt? Wij delen 4 tips.

Geluk. We zijn er allemaal naar op zoek en voor iedereen is het iets anders. Gelukkig zijn is niet iets wat je altijd bent, maar het is een gevoel. Een gevoel dat komt en gaat. En het mooie is, is dat je er heel veel invloed op hebt. Want zoals dat met veel dingen in het leven is, is je gelukkig voelen ook iets dat voor een groot deel tussen je oren zit. We delen graag onze tips waarmee jij je vaker gelukkig kunt voelen.

1. Wees dankbaar
Eén van de belangrijkste dingen die direct verband hebben met je gelukkig voelen is dankbaarheid. En dankbaarheid kun je heel goed trainen. Als je meer wilt weten over dankbaarheid en hoe je jezelf dit kunt aanleren, lees dan dit artikel.

2. Maak tijd voor jezelf
Gelukkig zijn heeft heel erg te maken met hoe je in je vel zit. Ben je moe, gefrustreerd, eenzaam? Dat helpt niet mee om je lekker in je vel te voelen. We plannen altijd graag al onze afspraken, verplichtingen en to do’s in en zijn zelf het sluitstuk. Dus alleen de tijd die ‘over’ blijft, besteden we aan onszelf of aan dingen die belangrijk zijn voor jou. Bij veel mensen schiet dit er dan in, want er is altijd wel iets dat moet gebeuren of iemand die graag iets van jou wil. En wanneer ben jij dan zelf aan de beurt? Juist ja, bijna nooit. Probeer eens tijd in je agenda te blocken om iets voor jezelf te doen. Of dat nou uitslapen is, een boek lezen op de bank, een massage nemen of met een vriendin iets leuks doen is. Kies iets waar jij blij van wordt en wat voor jou belangrijk is.

3. Heb lief
Zo simpel is het. Wij mensen zijn sociale dieren en hebben verbinding nodig met anderen. Maar net als tijd en aandacht voor jezelf kan ook die tijd en aandacht voor jouw naasten er wel eens bij in schieten. Ga eens na wie voor jou belangrijk zijn en maak tijd voor ze. En zeg ze vooral ook eens dat je van ze houdt. En vergeet niet met ze te knuffelen, want uit onderzoek blijkt dat we knuffelen ook helpt in het gelukkig zijn.

4. Manage je energie in plaats van je tijd
Deze tip komt rechtstreeks uit het boek Nooit meer te druk van Tony Crabbé (kijk vooral ook deze video met Ciska’s favoriete boeken, daar hoort deze absoluut bij!). En dit geldt niet alleen voor in je werk, dit geldt voor heel je leven. Heb jij wel eens nagedacht wat je energie kost en wat je energie geeft? Hoeveel tijd besteed je aan dingen die je energie geven en hoeveel tijd besteed je aan dingen die je energie kosten? Is het resultaat daarvan positief of negatief? Dus besteed je meer tijd aan dingen die je leuk vindt dan aan dingen die je niet zo leuk vindt? Als de balans bij jou negatief uitslaat, dan is de kans groot dat je het gevoel hebt dat je geleefd wordt. Dat je niet in control bent. En dat helpt je absoluut niet bij het ervaren van geluk. Kijk welke dingen je kunt laten schieten waar je niet blij van wordt en hoe je meer dingen kunt dingen waar je energie van krijgt.

Hoe ziet gelukkig zijn er voor jou uit? Wanneer voel jij je heel gelukkig? Wat doe je dan? Waar ben je dan? En met wie? Heb jij tips voor ons die je wilt delen? Laat het vooral hieronder achter in de comments. We zijn heel benieuwd!

En voor nu wensen wij je vooral een heel gelukkige dag.

Foto: Uroš Jovičić

No Comments
Post a Comment