Falen bestaat niet; zolang je blijft proberen - Groots

Falen bestaat niet; zolang je blijft proberen

Home / Groei  / Falen bestaat niet; zolang je blijft proberen
Falen bestaat niet

Vaak spreek ik met mensen over hun leven, hun geluk en hun succes. Over hun beleving hiervan. En vaak hoor ik dat mensen iets niet doen, omdat ze niet durven. Omdat ze bang zijn om te falen. Ze zijn bang dat het niet lukt, dat ze het niet kunnen. Misschien herken je dit wel, in meer of mindere mate. En door die angst kom je nooit in beweging, blijf je liever hangen in de situatie zoals die is. Terwijl je weet dat dat niet is wat je wilt, dat dit je niet gelukkig maakt. Zo zonde, alleen maar uit angst om te falen. Maar wat is falen eigenlijk? Bestaat dat wel; ‘falen’?

Falen – wat is dat?
Als je erover nadenkt, wat betekent falen dan voor jou? Wanneer faal je? Wat mij betreft kun je eigenlijk niet falen als je iets probeert. Het enige dat er kan gebeuren is dat de uitkomst anders is dan gepland of gehoopt. Maar is dat dan falen? Of heb je hiermee bewijs verzameld dat deze weg richting jouw doel niet de juiste is? Thomas Edison zei het al zo mooi:
“I have not failed. I have just found 10.000 ways that don’t work.”

Falen bestaat niet..
… zolang je niet ophoudt met proberen. Thomas Edison had blijkbaar meer dan 10.000 pogingen nodig om de gloeilamp uit te vinden, maar hij wist dat met elke mislukte poging hij 1 stap dichterbij was. Houd vol, stop niet, blijf proberen. Houd je doel voor ogen en leer van elke mislukte poging. En lach er misschien af en toe ook eens om. Het is helemaal niet erg dat het mislukt, het geeft je waardevolle informatie over wat dus niet werkt.

Falen = goed!
Het woord ‘falen’ klinkt erg dramatisch, misschien moeten we het geen falen noemen. MIsschien kunnen we het beter ‘een poging met een ander resultaat’ noemen? Hoe we het dan ook noemen, het is ook een hele goede les en geeft je nieuwe inzichten in hoe je jouw doel kunt behalen. Als deze manier niet lukt, hoe zou je het dan kunnen aanpakken? Het dwingt je tot creatief denken. Het dwingt je tot een andere manier van kijken. Het is ook weer een stap vooruit. Want door te doen, en soms dus te mislukken, blijf je in ieder geval in beweging. En dat is uiteindelijk toch echt de enige manier om je doel te bereiken. Move before you’re ready. And just keep trying.

Hoe denk jij over falen? Laat jij je snel tegenhouden door de angst om te mislukken? Of bekijk jij het net als Thomas Edison?

Vind je dit interessant? Lees dan ook eens:
Doelen stellen – hoe doe je dat?
Perfectionisme is de laagste levensstandaard
Wat is jouw levensmissie?
Wat zou jij doen met 5 miljoen?

Foto: Ryan McGuire

Save

Save

Save

Save

Gratis toegang tot extra tips?

Schrijf je nu in en je ontvangt gratis extra tips, inspiratie en updates over onze activiteiten en workshops.

Geen zorgen, we zullen je geen spam sturen. Beloofd! Powered by ConvertKit
No Comments
Post a Comment