De kracht van een goed gesprek - Groots

De kracht van een goed gesprek

Home / Groei  / De kracht van een goed gesprek
De kracht van een goed gesprek

Eén van onze basisbehoeften als mens is verbinding. Verbinding met anderen. Contact, connectie, aanraking, emotionele verbinding. Hoe vaak voel jij deze verbinding in jouw dagelijks leven? Een hele mooie manier om dit te ervaren is in de vorm van een goed gesprek. En dan doel ik niet op een hartig woordje met iemand spreken. Nee, écht een goed gesprek. Over het leven, de liefde, dromen, ambities, twijfels.

De laatste tijd wordt mijn idee steeds bevestigd hoe belangrijk zulke goede gesprekken zijn. En ook hoe goed het mij doet. En de ander. Tijdens zo’n gesprek bevindt je je even helemaal in een bubbel, waar alleen jij en je gesprekspartner(s) in zitten. Je besef van tijd verdwijnt even, en het voelt als een soort opwaartse spiraal wat betreft energie, inspiratie en connectie. Herkenbaar?

Wat is een goed gesprek voor jou?
Iedereen heeft natuurlijk een ander idee van een goed gesprek. Heb jij er wel eens over nagedacht waar jij graag over praat? Welke onderwerpen of vragen heel belangrijk of actueel zijn voor jou? Met wie je vaak zulke gesprekken hebt? En wat gebeurt er dan met je? Komt er een hele bak energie los? Of komt er een grote stroom aan nieuwe ideeën op gang? Of wordt je er juist heel rustig van?
Voor mij gebeuren deze gesprekken vaak ‘spontaan’. Door bepaalde vragen of onderwerpen die opeens aan bod komen, zit ik voor ik het weet in een heel diep gesprek. Het gaat een niveautje dieper dan de gesprekken over onze dagelijkse beslommeringen en activiteiten. Het voelt heel vertrouwd en open. Twijfels mogen worden uitgesproken, je vraagt elkaar om hulp en advies. En missers en grote lessen worden openlijk besproken. De verbinding met de ander voelt heel sterk, en het geeft mij altijd zo veel energie!

Inzichten, ideeën en inspiratie
In mijn ervaring krijg je van een goed gesprek ontzettend veel energie. Doordat je zo open met anderen kunt uitwisselen, leer je ook te kijken vanuit een anders standpunt. Je kunt leren van elkaars ervaringen en lessen, en dat brengt je weer veel nieuwe inzichten en ideeën. Ik vind dat we veel te weinig met elkaar delen. Want waarom zou je niet van andermans fouten of ervaringen leren, in plaats van alles zelf uitvinden?

Laatst schreef ik dit artikel over het verschil tussen ‘moeten’ en ‘willen’. Dit belangrijke inzicht dat een grote mind shift heeft veroorzaakt (en welkom dat deze was!), kwam door een heel goed gesprek tijdens een avond van In Goed Gezelschap. Een gesprek waarin vol vertrouwen werd gedeeld, hardop werd gedacht en echt geluisterd werd naar elkaar.

Omdat dit zo’n goede en waardevolle avond was, organiseer ik heel binnenkort weer zo’n avond, waarin we met een kleine groep in gesprek gaan, gefaciliteerd en met een centraal thema. Wil je erbij zijn? Kijk dan eens HIER, en wacht niet te lang. Er is maar heel beperkt plek. Tot dan?

Vind je dit onderwerp interessant? Lees dan ook eens:
Geluk zit ‘m in de kleine dingen
Met wie omring jij je? Je bent je omgeving.
Wat doe jij met je tijd?
Behoefte aan een 1-op-1 goed gesprek?

Foto: Ryan McGuire

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Gratis toegang tot extra tips?

Schrijf je nu in en je ontvangt gratis extra tips, inspiratie en updates over onze activiteiten en workshops.

Geen zorgen, we zullen je geen spam sturen. Beloofd! Powered by ConvertKit
No Comments
Post a Comment