De druk van druk-zijn - Groots

De druk van druk-zijn

Home / Ontdek  / De druk van druk-zijn
De druk van druk-zijn - waarom zijn we allemaal zo druk?

Als je een willekeurig iemand vraagt hoe het met hem/haar gaat, is één van de antwoorden die je vaak krijgt: “Druk.”. Ik vraag me dan vaak af wat dat betekent. Gaat het dan goed met je? Ben je dan succesvol?

We zijn allemaal druk. Als je niet druk bent, doe je iets niet goed, lijkt het wel. We laten ons leiden door alles wat er op ons af komt. E-mail, collega’s die iets van je willen en het liefste vandaag nog, telefoontjes, eindeloze to-do lijstjes. Maar is al dat druk-zijn van ons ergens goed voor?

Waar laat jij je door leiden?
Je inbox ontploft, je leidinggevende wil dat je vandaag opeens een extra taak afrondt, je hebt zo een vergadering waar eigenlijk nooit iets concreets uitkomt en je telefoon is al 3x gegaan en je moet de beller nog terugbellen. Help! Waar begin je?
In het boek ‘Nooit meer te druk’ van Tony Crabbe las ik iets dat mij erg aan het denken zette. En dat is dat we ons vaak laten leiden door alle input die we gedurende de dag krijgen. Dus alle externe prikkels en informatie die op ons af komt. En dat is nogal wat. We zouden ons beter kunnen laten leiden door onze output. Welke resultaten of taken willen we aan het einde van deze dag of deze week hebben behaald en afgerond? Wat zijn jouw doelen op korte en lange termijn en wat betekent dat voor jouw taken? Als we ons laten leiden door onze input is voor je het weet de dag, de week en het jaar voorbij en ben je nog geen klap opgeschoten met het behalen van jouw doelen. En dat waren nou precies de dingen die voor jou belangrijk zijn.

Minder = meer
Velen van ons denken dat we gewoon harder moeten werken om alles wat op ons bord ligt gedaan te krijgen. Maar hoe harder we gaan werken, hoe meer er op ons bord bij komt. Op een gegeven moment is dit niet meer te doen. Je kunt niet harder, je raakt gedemotiveerd of zelfs overspannen. En het vervelende is dat harder werken en meer doen niet ten goede komt aan jouw werk. Hoe meer je doet, hoe meer je partij wilt bieden aan alle input die je krijgt, hoe minder tijd je hebt om na te denken. Je kunt dus beter minder willen doen en daar meer tijd voor nemen. Zo heb je tijd om iets goed te doen. Iets wat er toe doet en wat bijdraagt aan jouw doelen.

Kies jij voor druk?
Ik snap dat het heel lastig is om tegen de stroom in te gaan. Om niet mee te willen doen aan het druk-zijn. Maar dat betekent dus ook dat je niet kiest voor jezelf. Voor kwaliteit over kwantiteit. En voor je het weet is het jaar alweer voorbij. En heb jij je tijd weer gespendeerd aan druk-zijn.

Vind jij dit onderwerp interessant? Zou jij hier graag over verder willen denken en sparren met anderen? Of vind jij het gewoon heel erg leuk om nieuwe mensen te ontmoeten? Op dinsdagavond 9 mei organiseren we weer een nieuwe editie van In Goed Gezelschap. Een avond vol goede gesprekken aan de keukentafel, dit keer over ‘De druk van druk’. Kijk hier voor meer info en tickets! Er is maar beperkt plek, dus wacht niet te lang.

Foto: Ryan McGuire

Gratis toegang tot extra tips?

Schrijf je nu in en je ontvangt gratis extra tips, inspiratie en updates over onze activiteiten en workshops.

Geen zorgen, we zullen je geen spam sturen. Beloofd! Powered by ConvertKit
No Comments
Post a Comment