30 dagen mediteren - wat levert het op? - Groots
Ik nam de proef op de som, en ging in 30 dagen leren mediteren. Elke dag mediteren. Wat levert het mij op?

Mediteren. Een trend, een hype, een modewoord? Ik hoor er de laatste jaren steeds meer over, en daardoor raakte ik toch wel erg nieuwsgierig. Laatst schreef ik er al dit artikel over, waarin je alles kunt lezen over wat het nu precies is. Ik heb meditatie wel eens geprobeerd, maar het lukte me nooit om het langer dan twee dagen achter elkaar te doen. Maar nu wil ik echt leren mediteren, en ontdekken wat de effecten daarvan zijn. En daarom ging ik het experiment aan; 30 dagen lang mediteren.

Lees verder om over mijn ervaringen te lezen, of kijk hieronder mee. In deze video kun je mij tijdens de 30 dagen volgen en vertel ik je alles over hoe het mij verging.

Waarom wil ik leren mediteren?
Zelfs de meest nuchtere en kritische mensen hoor ik enthousiast vertellen over meditatie. Over wat ze eraan hebben, hoe het elke dag even een rustmomentje in hun drukke dag is. Dat alle ‘groten der aarde’ met elkaar gemeen hebben dat ze minstens 1o minuten per dag de stilte opzoeken. Tsja, dat moet ik dan toch ook eens proberen. Voor mij is de belangrijkste reden om te willen leren mediteren dat ik hoop er veel rust en ontspanning uit te halen. Ik vind ontspannen moeilijk, er is altijd wel iets wat ik wil of kan doen. En als ik op dreef ben in mijn werk ga ik het liefst op volle vaart de hele dag door. Ik haal nog net adem tussendoor en haal een gezonde lunch voor mezelf. Maar verder dender ik het liefst in een hoog tempo door. Heerlijk!

Maar na een volle werkdag vind ik het ontzettend lastig om uit dat hoge tempo te komen. Als ik thuis kom, voel ik nog steeds de snelheid in mijn lijf. Alsof ik nog steeds bezig met die marathon te rennen. Het lukt me vaak niet om daar uit te stappen. Ook thuis voel ik me nog 100 km per uur gaan.

Hoe zijn de 30 dagen me vergaan?
30 dagen leren mediteren, hoe was dat nou? Het was soms lastig, het is me niet elke dag gelukt. Maar vaak ook wel. Het hielp me enorm om er een vast moment in de dag voor te prikken. In mijn geval werkte het het beste om na een werkdag te mediteren, zodat het mij helpt om te vertragen en te ontspannen.
In het begin van de 30 dagen was ik tijdens het mediteren nog erg actief in mijn gedachten. Er kwam van alles in me op, van wat ik die avond wilde eten tot allerlei ideeën voor mijn bedrijf. Naarmate de 30 dagen vorderden werd dat gelukkig iets minder. Oefening baart kunst, dat bewijst dit experiment maar weer.

Wat levert het mij op?
Ik hoopte dus dat het experiment mij zou helpen om rust te vinden, en beter te kunnen ontspannen. Ook na een volle werkdag. Ik merkte dat meditatie daar ook ontzettend goed bij helpt. Door letterlijk gewoon even te gaan zitten, zonder scherm van laptop, telefoon of tv en zonder input/informatie. Als ik echt een hele volle of hectische dag heb gehad, waarin ik op hoog tempo heb gewerkt, merkte ik dat het me echt een paar minuten kostte om rustig te kunnen zitten. Mijn ogen bleven knipperen, ik voelde de snelheid nog in mijn lichaam. Maar als ik daar eenmaal doorheen was, kon ik me toch eindelijk ontspannen. En de dag een beetje loslaten.

Ander effect dat ik merk na 30 dagen is dat ik nog dieper en vaster slaap. Nu ben ik al een hele goede slaper, ik heb (bijna) nooit problemen met slapen. Maar door geregeld te mediteren merk ik dat ik nog beter slaap. Toch ook een fijn effect.

Tot slot merk ik na deze 30 dagen geen hele grote verschillen. Ik ben niet meer gefocust, rustig, aandachtig of helemaal zen. Maar ik denk dat 30 dagen hiervoor ook te kort zijn. Ik denk dat deze effecten langer dan 30 dagen mediteren nodig hebben. Dus ik blijf de komende periode uitproberen. En mocht ik nog hele duidelijke resultaten merken, dan laat ik het jullie weten!

Mediteer jij vaak? Wat merk jij hiervan? Of ga je het net als ik ook eens voor langere tijd proberen?

No Comments
Post a Comment