1 maart is Nationale Complimentendag! - Groots
1 maart is Nationale Complimentendag

Op 1 maart is het Nationale Complimentendag! Dit is alweer het 16e jaar dat deze dag ‘gevierd’ wordt, dus denk vast na wie jij vindt dat er wel een compliment verdiend.

Het is heel makkelijk om een ander te bekritiseren en vooral te letten op alles wat er niet goed gaat. Moeilijker, maar ook veel fijner is om ook te kijken naar alles wat iemand wel goed doet en hier ook iets van te zeggen. Het is niet altijd zo dat iemand zelf wel weet dat hij/zij iets goed doet, soms is het heel erg fijn om dat ook van een ander te horen. En te weten dat je gezien wordt.

Hoe deel je een goed compliment uit?
Soms kan het een beetje onhandig voelen om iemand een complimentje te geven. Zeker als je dat niet zo vaak doet. Daarom hebben wij hier voor jou 3 simpele tips om makkelijker een mooi compliment uit te delen waar de ontvanger ook nog echt iets aan heeft.

1. Wees oprecht
Nogal voor de hand liggend, maar toch gaat het hier nog wel eens fout. We denken dan dat het goed is om iemand extra te motiveren door een compliment uit te delen. Maar als ontvanger van een compliment voelen we ook feilloos aan als het compliment niet helemaal gemeend is. Of een beetje overdreven wordt. Dus als je een compliment geeft, meen dan wat je zegt.

2. Wees specifiek
Als je iemand wilt complimenteren, probeer dan zo specifiek mogelijk te zijn. Vertel dus wat je ziet dat iemand doet of zegt, waarom jij dat goed vindt en eventueel wat dat met jou doet of jou laat zien. Houd het dus niet te vaag of abstract met alleen een “Goed gedaan!”. Vertel ook heel precies wat je ‘goed gedaan’ vindt en waarom. Daar kan de ontvanger veel meer mee en weet hij/zij heel duidelijk waarom je dit een compliment waard vindt.

3. Wees gul
Het is natuurlijk 1 maart Nationale Complimentendag, maar beperk je complimentjes niet alleen tot die dag. Als je ziet dat iemand iets bewonderenswaardig, moois, slims of onbaatzuchtigs doet, zeg het dan. Niet alleen heel leuk voor de ander om jouw compliment te ontvangen, complimenten uitdelen is ook heel fijn. Je wordt er vrolijk van en je focust op alle positieve dingen die er om je heen gebeuren. Doet ook wonderen voor jouw eigen humeur!

En nu ben jij aan zet. Wie verdient er een compliment op Nationale Complimentendag? Wie vind jij bijzonder, goed, mooi, speciaal? Om jouw compliment kracht bij te zetten, sturen wij graag namens jou een handgeschreven kaart aan die persoon die jij graag een compliment wilt geven. Je moeder, broer, vriendin, collega, baas. Maakt niet uit wie. Stuur ons jouw boodschap aan die persoon en zijn/haar adres en wij zorgen dat er namens jou een mooie kaart bij hem/haar op de mat valt. Mail jouw boodschap en het adres van de ontvangen op hello@iamgroots.com en laat ons helpen hem/haar te verrassen!

Meer lezen over dankbaarheid? Lees dan dit artikel waarom je daar gelukkiger van wordt. Meer lezen over geluk en wat je daar zelf aan kunt beïnvloeden? Lees dan dit artikel.

Foto: Heidi Bergman Fotografie

Gratis toegang tot extra tips?

Schrijf je nu in en je ontvangt gratis extra tips, inspiratie en updates over onze activiteiten en workshops.

Geen zorgen, we zullen je geen spam sturen. Beloofd! Powered by ConvertKit
No Comments
Post a Comment